Politica

Sa Decis: „premierul rotativă”- Prima propunere, un liberal

Liberalii s-au reunit, marți seara, în ședința Biroului Executiv Național pentru a stabili desemnarea premierului în viitorul guvern PSD-PNL-UDMR în baza unei înțelegeri ca șeful guvernului să se schimbe prin rotație între PNL și PSD.

Surse participante la ședință spun  că PNL ar fi de acord cu această soluție, însă primul care ocupă funcția ar trebui să fie un liberal.

La finalul ședinței, cel mai probabil, conducerea PNL va vota aceasta propunere, fără a fi stabilit și numele premierului. În BEX, au fost voci din partid care au susținut că președintele partidului ar trebui sa fie propus premier, însă dacă social democrații nu îl acceptă pe Florin Cîțu să fie desemnată o altă persoană. În partid sunt luate în calcul mai multe nume printre care Nicolae Ciucă și Lucian Bode.

De asemenea, Emil Boc și Florin Roman au cerut ca învestirea guvernului să se facă cât mai repede ținând cont de situația socială. „Este mai rău ca în 2012”, le-ar fi transmis aceștia colegilor. Boc ar mai fi cerut un mandat flexibil în negocieri pentru poziția de premier.

Florin Cîțu și-ar fi dorit să tragă cât mai mult de timp în negocierile cu PSD astfel încât să reușească să se impună în fruntea guvernului. „Nu aș grăbi lucrurile, vreau să facem ceva care să dureze nu să ne trezim peste două luni de zile că rupem coaliția. Dacă mai e nevoie de o zi în plus, o vom folosi”, a declarat liderul PNL, după negocierile de marți.

În partid, sunt mai mulți lideri nemulțumiți de negocierile purtate de șeful partidului pe care îl acuză că face tot posibilul să fie el cel nominalizat să ocupe funcția de prim-ministru.

„Florin Cîțu nu cred că ar primi sprijinul din partea PSD și am avea probleme la aplicarea Constituției”, a declarat Gheorghe Falcă

sursa