Extern

Sarkozy Fostul președinte francez condamnat la închisoare pentru corupție

El a fost condamnat pentru că a încercat să mituiască un judecător în 2014 – după ce a părăsit funcția – sugerând că i-ar putea asigura un loc de muncă de prestigiu în schimbul informațiilor despre un caz separat.

Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, este primul fost președinte francez care a primit o pedeapsă privativă de libertate.

Avocatul său spune că va face apel. Sarkozy va rămâne liber în timpul acestui proces, care ar putea dura ani de zile.

În decizie, judecătoarea Christine Mée a spus că politicianul conservator „știa că ceea ce face [el] este greșit”, adăugând că acțiunile sale și cele ale avocatului său au dat publicului „o imagine foarte proastă a justiției”.

Infracțiunile au fost specificate ca trafic de influență și încălcare a secretului profesional.

Este un reper legal pentru Franța de după război. Singurul precedent a fost procesul împotriva predecesorului lui Sarkozy, Jacques Chirac, care a primit o pedeapsă suspendată de doi ani în 2011 pentru că aranjase locuri de muncă false la Primăria Parisului pentru aliați când era primar la Paris. Chirac a murit în 2019.

Dacă apelul lui Sarkozy nu va avea succes, el ar putea servi un an acasă cu o etichetă electronică, mai degrabă decât să meargă la închisoare.

Soția sa, supermodelul și cântăreața Carla Bruni, au reacționat descriind cazul drept „persecuție fără sens”, adăugând că „lupta a continuat și adevărul va ieși la iveală”.

Cine este Nicolas Sarkozy?
Nicolas Sarkozy a ocupat un mandat de cinci ani în calitate de președinte din 2007. El a adoptat politici dure anti-imigrație și a încercat să reformeze economia Franței în timpul unei președinții umbrite de criza financiară globală.

Criticii l-au poreclit „bling-bling”, văzând stilul său de conducere ca fiind prea neprețuit, condus de celebrități și hiperactiv pentru un rol plin de tradiție și măreție.
sursa