Auto

Schimbări Drastice în Codul Rutier 2024: Amenzi Majorate și Noi Reguli pentru Șoferi, Pietoni și Utilizatorii de Trotinete

Cu începutul anului 2024, șoferii și participanții la traficul rutier din România se confruntă cu modificări semnificative în Codul Rutier, aducând amenzi majorate și reguli noi. Aceste schimbări se aplică nu doar șoferilor, ci și celor care circulă cu trotinete sau pietoni scrie romaniatv.net

Majorarea Amenzilor:

Autoritățile au anunțat că majorarea punctului de amendă se datorează corelării cu creșterea salariului minim pe economie. Începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea unui punct de amendă este de 165 de lei, reprezentând 5% din salariul minim actual de 3.300 de lei. Totuși, dacă salariul minim atinge 3.700 de lei, valoarea unui punct de amendă va fi de 185 de lei.

Amenzi pentru Traversarea Neregulamentară:

Pentru traversarea neregulamentară, amenzile au crescut, variind între 330 și 495 de lei, cu posibilitatea reducerii la jumătate dacă sunt achitate în termen de 15 zile. Valorile amenzilor în funcție de clasele de sancțiuni sunt între 165 și 16.500 de lei.

Reguli pentru Utilizatorii de Trotinete:

  • Proprietarii de trotinete electrice trebuie să aibă asigurare RCA.
  • Vârsta minimă pentru utilizatorii de trotinete este de 16 ani.
  • Un test-chestionar cu cinci întrebări din legislația rutieră este obligatoriu.
  • Cască obligatorie pentru toți utilizatorii, cu excepția celor care folosesc trotinetele închiriate.
  • Bicicletele, trotinetele electrice și mopedele trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente.

Asigurare RCA pentru Trotinetele Electrice:

Din 2024, trotinetele electrice necesită asigurare RCA, iar cei care dețin astfel de vehicule trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani și să treacă un test-chestionar. Asigurarea obligatorie este necesară pentru răspunderea civilă în caz de pagube produse terților.

Aceste schimbări au fost implementate pentru a asigura siguranța și respectarea regulilor în trafic, aplicându-se tuturor participanților, indiferent de mijlocul de transport folosit.