Sanatate

Șeful OMS acuză industria farmaceutică de ”eșec moral” în pandemia COVID-19

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut miercuri companiilor farmaceutice să scadă preţurile medicamentelor care ajută la tratarea infectării cu COVID-19.

Șeful OMS el a vorbit despre un „eşec moral”, pe fondul în care companiile înregistrează profituri ridicate, iar preţurile nu sunt favorabile pentru ţările cu un venit scăzut.

„Este pur şi simplu inacceptabil”
Unele state nu pot beneficia de medicamente, deoarece preţurile sunt foarte crescute, dar și din cauza faptului că acestea sunt distribuite în cantități insuficiente. Conform directorului general, „este pur şi simplu inacceptabil că în timpul celei mai grave pandemii din ultima sută de ani, tratamentele inovatoare care pot salva vieţi nu ajung la cei care au nevoie de ele”.
Conform OMS, firmele din domeniul farmaceutic trebuie remunerate pentru inovaţii, însă „nu putem accepta preţuri care fac medicamentele salvatoare de vieţi disponibile pentru bogaţi şi de neatins pentru săraci”, a spus directorul general, relatează gândul.ro.

În general, companiile farmaceutice vând medicamente pe trei nivele de preţuri, pentru ca toate țările să își permită cumpărarea acestora, inclusiv pentru ţările unde veniturile populaţiei sunt reduse.

Multe state cu economie ridicată, în cazul primelor vaccinuri împotriva coronavirusului, în 2021, și-au asigurat însă o mare parte din producţia de la început, lăsând cantități mici pentru ţările cu un venit mai scăzut

sursa