Actualitate

Sorina Pintea, arestată preventiv pentru 30 de zile

Tribunalul Bucureşti a admis solicitarea procurorilor DNA de arestare preventivă a fostului ministru Sorina Pintea, acuzată de luare de mită în formă continuată.

Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

DNA a transmis, printr-un comunicat, faptul că managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare a fost reținut pentru luare de mită în formă continuată. Sâmbătă seară, magistrații au aprobat solicitarea procurorilor de arestare preventivă a fostului ministru.

În perioada decembrie 2019 – 28 februarie 2020, inculpata Pintea Sorina, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică ce avea ca obiect “proiectarea și executarea lucrărilor de amenajare bloc operator-sală chirurgie cardiovasculară și toracică și spații adiacente”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Concret, inculpata ar fi primit banii respectivi în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile sale de serviciu ca manager și ordonator de credite”, se arată în comunicatul DNA.
Procurorii precizează că, pe 28 februarie, după ce suma de 120.000 de lei ar fi fost primită în biroul managerului, „ s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”.
Ionuț Pintea, fiul fostului ministru Sorina Pintea, a susținut că a avut o întâlnire cu denunțătorul mamei lui, care i-ar fi spus că unele tranșe de bani au ajuns la Liviu Pop. „Acuzațiile sunt neadevărate în totalitate”, a declarat senatorul PSD.

Pintea a devenit ministru al Sănătății în 29 ianuarie 2018, odată cu învestitura Guvernului Dăncilă, și a părăsit portofoliul la momentul 10 octombrie 2019, când cabinetul fostei lidere social-democrate era demis prin moțiune de cenzură.

Fostul ministru câștigase un mandat de senator la alegerile generale din 2016, când a candidat pe listele PSD. Cu toate acestea, în 4 februarie 2017, ea avea să își dea demisia, pentru că dorea să rămână în funcția de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

sursa