Extern

SUA: ”E covârşitor să vedem aceste atacuri brutale și nejustificate”

Casa Albă a denunțat atacurile masive cu rachete și drone lansate de militarii ruși în care au fost ucise cel puțin nouă persoane în Ucraina.

Este covârşitor să vedem aceste atacuri brutale, nejustificate asupra infrastructurilor civile din Ucraina”, a declarat Olivia Dalton, purtătoare de cuvânt a Executivului.

Din cauza atacurilor, a fost întreruptă alimentarea cu energie a unei părți din populație, precum și a centralei nucleare din Zaporojie.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost reconectată la reţeaua electrică a Ucrainei, a anunţat Ukrenergo, operatorul reţelei naţionale.

Astfel, s-a redus riscul unei catastrofe după avariile provocate de bombardamentele ruseşti.

În cursul zilei de joi, alimentarea cu energie a centralei fusese sistată şi intraseră în funcţiune generatoarele diesel de rezervă. Acestea constituie ultima soluţie pentru evitarea supraîncălzirii combustibilului nuclear, însă cel disponibil poate asigura răcirea doar timp de zece zile.

Ucraina a acuzat Rusia de întreruperea alimentării centralei, însă oficialii din partea ocupată de ruşi a regiunii Zaporojie susţin că este vorba de o „provocare” ucraineană.

sursa