Politica

Taxele şi impozitele, reduse cu 50%! Da, în România! Anunţul este oficial

Taxele şi impozitele, reduse cu 50%! Da, în România! Anunţul este oficial
Taxele şi impozitele, reduse cu 50%! Da, în România! Anunţul este oficial

Deşi pare greu de crezut la prima vedere, în România chiar există autorităţi locale care au planificat o reducere de 50% pentru taxe şi impozite.
Exemplul vine din vestul ţării, din cea comuna Vladimirescu, cea mai mare din judeţul Arad. Aici, noua administraţie a anunţat că va reduce mai multe taxe şi impozite locale cu aproximativ 50% pentru anul viitor.

Odată cu această măsură, se va reveni la nivelul acelor taxe şi impozite din 2019. Aici nu s-ar fi ajuns dacă nu exista consens politic la nivelul Consiliului Local, adică nişte politicieni care au înţeles că trebuie să se pună mai întâi în slujba cetăţenilor.

Arădenilor nu le-a picat bine majorarea
Localnicii şi-au exprimat voalat nemulţumirile cu privire la unele taxe şi impozite mai mari în 2020, iar autorităţile locale au fost pe recepţie. Astfel, primarul comunei Vladimirescu, Mihai Mag (PNL), a anunţat decizia.

Într-o declaraţie lansată luni pentru Agerpres, edilul a dezvăluit că se va reveni la nivelul taxelor din 2019 având în vedere nemulţumirile exprimate din ce în ce mai des şi vehement de localnici. Mag le-a explicat oamenilor că mărirea taxelor şi impozitelor are legătură cu noile prevederi ale Codului Fiscal.

„La finele anului 2019, am propus un proiect care creştea taxele doar cu 4,1%, reprezentând indexarea minimă obligatorie prevăzută de Codul Fiscal. Dar nu a existat consens politic pentru introducerea proiectului pe ordinea de zi a şedinţelor. Neavând un proiect adoptat, taxele şi impozitele locale din 2020 au crescut automat cu valoarea maximă prevăzută în Codul Fiscal, adică o medie de 50% la nivelul comunei Vladimirescu”, a spus edilul.

Reparaţie morală la presiunea localnicilor
În continuarea intervenţiei sale, primarul comunei Vladimirescu a punctat că oamenii din zonă vor plăti doar câţiva lei în plus pentru o casă sau un teren. Un aspect foarte important, mai ales că se apropie alegerile parlamentare.

„A fost un oarecare şoc pentru mulţi locuitori, iar acum reparăm acest lucru şi revenim la nivelul taxelor din 2019, la care se aplică doar indexarea minimă obligatorie, care poate însemna câţiva lei la o casă sau un teren”, a completat Mihai Mag. Edilul este de acord că fără acordul PSD, acest demers ar fi fost mai greu de pus în practică.

Social-democraţii au lăsat orgoliile
Chiar dacă PNL şi USR au format majoritate pe plan local, un rol important în această decizie l-au avut şi consilierii PSD. „Din fericire, avem sprijin inclusiv de la PSD, au existat discuţii pe acest subiect.

Toată lumea vrea reducerea taxelor, aşa că proiectul va fi supus votului în prima şedinţă ordinară, care va avea loc în a doua jumătate a lunii noiembrie”, a precizat edilul celei mai mari comune din judeţul Arad. Mai mult, unele taxe vor fi chiar mai mici decât în 2019.

Spre exemplu, sunt vizate cele pentru închirierea unor spaţii ale primăriei sau pentru eliberarea unor documente. „Tocmai pentru că traversăm vremuri dificile, oamenii trebuie sprijiniţi, iar după părerea mea, rolul unei administraţii este acela de a fi alături de cetăţean, adică partenerul omului de rând”, a adăugat Mag.

Impozit de la 97 de lei la 69
Mai departe, conform proiectului publicat pentru transparenţă decizională, pentru o clădire rezidenţială de 160 metri pătraţi se va percepe un impozit de 217 lei, faţă de 308, cât era în 2020. De asemenea, pentru un teren de 650 metri pătraţi, impozitul va fi de 69 lei, faţă de 97 lei, cât era în urmă cu un an.

În ceea ce priveşte impactul bugetar pe care îl va avea această reducere, primarul a subliniat că se vor pierde aproximativ 240.000 de lei în 2021. Şi asta se va întâmpla în condiţiile în care comuna Vladimirescu are aproximativ 15.000 locuitori.

Ca număr de locuitori, localitatea de lângă municipiul Arad depăşeste inclusiv oraşele din judeţ, administraţia locală estimând că populaţia reală este de circa 18.000 persoane. Mii de locuitori care şi-au construit case în noile cartiere rezidenţiale dezvoltate în ultimii 20 de ani au în continuare domiciliul în municipiul Arad.

Buget de zeci de milioane de lei
„Bugetul anual al comunei este de peste 20 de milioane de lei. În 2019, când taxele nu erau încă majorate, bugetul a fost de 24.119.000 lei, din care 2.500.000 lei au reprezentat fonduri europene nerambursabile.

Mihai Mag a câştigat primul mandat de primar la alegerile din 27 septembrie, cu 49% din voturi. În mandatul anterior, el a fost viceprimar.În Consiliul Local Vladimirescu, PNL deţine opt mandate, iar USR deţine trei mandate, cele două formaţiuni asigurând o majoritate. PSD are cinci consilieri locali, iar Pro Româna, un consilier”

sursa