Extern

Trump, amendat cu 355 de milioane de dolari

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, se confruntă cu o amendă masivă de 355 de milioane de dolari, după ce un judecător din New York a respins o ofertă mai mică de garanție scrie digi24.ro

Decizia survine în urma unui proces în care Trump și membri ai familiei sale au fost acuzați de fraudă financiară, inițiat de procurorul general al statului New York, Letitia James, în octombrie 2022.

Procesul, care a avut loc între octombrie și ianuarie, a condus la hotărârea de a-l obliga pe Trump să plătească o amendă de 354,86 milioane de dolari, în timp ce fiecare dintre cei doi fii ai săi trebuie să plătească câte patru milioane de dolari.

În ciuda încercărilor de a contesta hotărârea, inclusiv prin intermediul unui apel lansat împotriva Curții Supreme Civile a statului New York, Trump a fost nevoit să ofere o garanție completă pentru suma totală a amenzii. Cu toate acestea, judecătorul Anil Singh a respins cererea de suspendare temporară a executării hotărârii financiare, confirmând obligația lui Trump de a plăti suma stabilită.

Avocații lui Trump au denunțat hotărârea ca fiind “exorbitantă și vexatorie”, afirmând că interdicția impusă de instanță de a conduce afaceri în statul New York pentru o perioadă de trei ani este ilegală și neconstituțională. Cu toate acestea, decizia judecătorului rămâne valabilă, iar Trump trebuie să își plătească amenda.

Această hotărâre a avut un impact considerabil asupra peisajului politic american, cu Trump exprimând în repetate rânduri nemulțumirea față de sistemul judiciar și acuzând procurorul general Letitia James de corupție. În timp ce se apropie alegerile prezidențiale din noiembrie, această situație ar putea avea consecințe semnificative asupra viitorului politic al lui Trump și al partidului Republican.

Fostul președinte american, Donald Trump, se confruntă cu o amendă masivă de 355 de milioane de dolari, după ce un judecător din New York a respins miercuri o ofertă de garanție de 100 de milioane de dolari depusă de către acesta. Această amendă este rezultatul unei hotărâri anterioare a Curții Supreme Civile a statului New York, care l-a găsit pe Trump vinovat de fraudă financiară în cadrul imperiului său imobiliar.

Procurorul general al statului, Letitia James, a inițiat o plângere împotriva lui Donald Trump în octombrie 2022, acuzându-l, împreună cu cei doi fii ai săi adulți, Donald Jr. și Eric, precum și grupul lor familial, Trump Organization, de fraudă financiară. Procesul civil care a urmat s-a întins de la octombrie până în ianuarie, iar la mijlocul lunii februarie, judecătorul newyorkez Arthur Engoron a decis ca Trump să plătească amenzi în valoare totală de 354,86 milioane de dolari, în timp ce fiecare dintre cei doi fii ai săi să plătească câte patru milioane de dolari.

Cu toate acestea, Trump și-a exprimat intenția de a face apel împotriva hotărârii și a depus o ofertă de garanție de 100 de milioane de dolari pentru a acoperi doar o mică parte din amenda impusă. Cu toate acestea, miercuri, judecătorul de la secția de apel a Curții Supreme din New York, Anil Singh, a respins cererea de suspendare temporară a executării hotărârii financiare, forțându-l pe Trump să ofere o garanție de plată a întregii amenzi.

Trump și-a exprimat dezacordul față de hotărârea judecătorului Engoron, considerând-o “exorbitantă și vexatorie”, și susține că interdicția impusă de a conduce afaceri în statul New York timp de trei ani este “ilegală și neconstituțională”. În plus, pe rețeaua sa de socializare, Truth Social, Trump a acuzat judecătorul Engoron că este “veros”, iar procurorul general, Letitia James, de corupție.

În ciuda contestărilor sale, Trump trebuie să facă față unei amenzi financiare semnificative și să accepte hotărârea instanței în ceea ce privește restricțiile privind conducerea afacerilor în statul New York. Această decizie ar putea avea un impact semnificativ asupra planurilor sale politice viitoare, deoarece se apropie alegerile prezidențiale din noiembrie, iar Trump se află printre principalii favoriți ai primarelor republicane.