Extern

Trupele americane și-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul

Trupele americane și-au început retragerea de pe aeroportul din Kabul, a declarat sâmbătă Pentagonul, după o luptă de două săptămâni a Washingtonului și a aliaților săi pentru a-și evacua cetățenii și colaboratorii afgani cu riscul unor represalii sub noii conducători talibani din Afganistan.

Pe măsură ce se apropia de sfârșitul unei implicări militare ce a durat timp de 20 de ani, Statele Unite au declarat că au ucis doi militanți ai Statului Islamic care au planificat atacul sinucigaș mortal în fața aeroportului din Kabul, joi, scrie b1.ro.

Oficialii americani au avertizat, de asemenea, cu privire la un risc ridicat de atacuri ulterioare ale grupului – ostil atât Occidentului, cât și talibanilor – în timp ce își încheie misiunea până la un termen limită stabilit pentru marți de președintele Joe Biden.

Biden a promis joi că Washingtonul va vâna făptașii după ce zeci de afgani și 13 soldați americani au fost uciși în explozia de joi, cel mai letal incident.

Un atac efectuat peste noapte cu drone americane a ucis doi planificatori ai Statului Islamic și a rănit altul în provincia Nangarhar, a declarat sâmbătă generalul-maior al armatei americane William Taylor, referindu-se la o zonă de est care se învecinează cu Pakistanul.

„Americanii ar fi trebuit să ne informeze înainte de a efectua atacul aerian, a fost un atac clar asupra teritoriului afgan”, a declarat un purtător de cuvânt al talibanilor pentru Reuters, adăugând că două femei și un copil au fost răniți în atac.

Talibanii au declarat că au arestat câțiva suspecți implicați în explozia ce a avut loc la aeroportul din Kabul.

Purtătorul de cuvânt Zabihullah Mujahid a mai spus că talibanii vor prelua aeroportul „foarte curând”, după ce forțele SUA se vor retrage și vor anunța un cabinet complet în zilele următoare.

Mujahid a declarat pentru Reuters că grupul a numit guvernatori și șefi de poliție în toate cele 34 de provincii din Afganistan, în afară de una, și că va acționa pentru a rezolva problemele economice ale țării.

Un oficial american a declarat sâmbătă pentru Reuters că mai puțin de 4.000 de soldați au rămas pe aeroport, în scădere de la 5.800 în vârful misiunii de evacuare. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat ulterior reporterilor că retragerea a început, dar a refuzat să spună câți membri ai serviciului au rămas.