Extern

Ucraina: Trupele Moscovei se repoziționează

Uniunea Europeană derulează cel de-al cincilea pachet de sancțiuni contra Rusiei, adoptat oficial vineri, 8 aprilie 2022. Astfel, sunt interzise importul de cărbune, lemn, produse chimice şi alte bunuri. Interdicția de cărbune va intra în vigoare din cea de-a două săptămână a lunii august.
Pentru că cererea de cărbune este foarte mare, Rusia va redirecționa exporturile destinate UE către alte piețe, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin.
Federația Rusă a propus includerea Belarusului printre țările care vor oferi Ucrainei garanții de securitate odată ce Kievul își afirmă statutul de neutralitate, spune ministrul rus de externe, Serghei Lavrov,
Forțele Federației Ruse mențin controlul asupra regiunii Izium, încercând să continue ofensiva în direcția Slaviansk și Barvenkovo.

Eforturile principale ale țării agresoare sunt concentrate asupra capturării orașului Mariupol, ofensiva din regiunea Izium și încercările de a sparge apărarea în direcția Donețk. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pentru prima dată, Statele Unite au recunoscut public că oferă Ucrainei informații pentru a lupta împotriva Federației Ruse în regiunea Donbas.

Ucraina poate câștiga în mod sigur războiul împotriva Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„A preluat controlul doar asupra unui număr mic de localități. Și nici măcar nu erau cele pe care chiar le dorea. Și-a mutat forțele din Kiev. Și-a mutat forțele din Cernihiv. Nu a luat Harkovul, nu a luat Nikolaev din sud”.

sursa