Extern

UE dublează contribuția la COVAX la 1 miliard de euro pentru a asigura vaccinuri sigure și eficiente pentru țările cu venituri mici și medii

Uniunea Europeană a anunțat astăzi o sumă suplimentară de 500 de milioane EUR pentru facilitatea COVAX, dublându-și contribuția până în prezent pentru inițiativa globală care conduce eforturile de a asigura accesul echitabil și echitabil la vaccinurile COVID-19 sigure și eficiente în țările cu venituri mici și medii . Acest nou angajament ne aduce mai aproape de atingerea obiectivului COVAX de a livra 1,3 miliarde de doze pentru 92 de țări cu venituri mici și medii până la sfârșitul anului 2021. Team Europe este unul dintre principalii contribuabili la COVAX cu peste 2,2 miliarde EUR, inclusiv alte 900 milioane EUR angajate azi de Germania.

Anunțând noua contribuție la ședința virtuală a liderilor G7, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Anul trecut, ca parte a răspunsului nostru global la Coronavirus, ne-am angajat să asigurăm accesul universal la vaccinuri peste tot pe Pământ, pentru toată lumea care ar avea nevoie de ele. COVAX este cel mai bine plasat pentru a ne ajuta să atingem acest obiectiv. Acesta este motivul pentru care am decis să dublăm contribuția Comisiei Europene la COVAX, la 1 miliard EUR. Cu acest nou impuls financiar vrem să ne asigurăm că vaccinurile sunt livrate în curând în țările cu venituri mici și medii. Pentru că vom fi în siguranță numai dacă întreaga lume este în siguranță ”.

Jutta Urpilainen, comisar pentru parteneriatele internaționale, a adăugat: „Suntem într-o cursă împotriva virusului și COVAX este cea mai bună speranță a noastră că toți partenerii noștri, din Africa și din alte părți, au acces la vaccinuri COVID-19 sigure și eficiente. UE a condus eforturi în forurile internaționale, cum ar fi G20 și G7, pentru a garanta că colectiv ne asigurăm că vaccinurile COVID-19 devin un bun public global. Acesta este motivul pentru care astăzi ne dublăm sprijinul pentru COVAX. ”

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a subliniat: „Umanismul și solidaritatea sunt valori esențiale pentru Europa. Aceste valori au fost busola noastră de la debutul pandemiei. UE a investit aproape 3 miliarde EUR pentru a prefinanța producția de vaccinuri sigure și eficiente, care vor beneficia nu numai UE, ci și cetățenii din întreaga lume. Vaccinurile produse în Europa merg acum în toată lumea și noi, ca echipă Europa, lucrăm pentru a împărtăși dozele garantate în temeiul acordurilor noastre avansate de cumpărare, de preferință prin COVAX cu Balcanii de Vest, Vecinătatea și Africa – beneficiind mai presus de toți lucrătorii din domeniul sănătății și nevoile umanitare.
sursa