Sanatate

Un nou test sangvin rapid, care depisteaza precoce insuficienta cardiaca

Un test sangvin rapid, care depistează insuficiența cardiacă într-un stadiu precoce, a fost dezvoltat de o echipă de cercetători britanici, informează marți Press Association.

Noul test, destinat pentru o utilizare viitoare în cadrul Sistemului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), este mult mai precis în comparație cu testele efectuate în prezent și ar putea veni în ajutorul a sute de mii de persoane.

În prezent, medicii măsoară nivelurile sangvine ale unei proteine denumite Peptidul natriuretic de tip B (BNP) cu ajutorul unui test standard de sânge.

Niveluri ridicate ale acestei proteine indică un risc de insuficiență cardiacă, dar obezitatea, vârsta avansată și anumite medicamente determină, de asemenea, creșterea nivelului de BNP, ceea ce înseamnă că testul nu este cu totul eficient.

Un grup de experți de la Queen’s University din Belfast a abordat această problemă măsurând nivelul de BNP laolaltă cu alte proteine esențiale prezente în sânge.

Analiza acestora a pus în evidență 25 de proteine identificate în sângele pacienților cu insuficiență cardiacă.

Testarea ulterioară a 400 probe de sânge, prelevate atât de la pacienți care sufereau de insuficiență cardiacă, cât și de la persoane care nu aveau această afecțiune, a pus în evidență că cele 25 de proteine, la care se adaugă nivelurile de BNP, oferă o metodă mai precisă de diagnostic a insuficienței cardiace – boală care afectează circa 920.000 de persoane din Regatul Unit.

Testul detectează totodată semne ale insuficienței cardiace înainte ca pacienții să prezinte simptome clinice majore, prevenind astfel afectarea pe termen lung a sănătății inimii.

Experții colectează în prezent probe de sânge de la pacienți din Regatul Unit, Irlanda, Franța, Grecia și Statele Unite pentru a confirma descoperirile.

Este o nevoie urgentă de a dezvolta teste care pot diagnostica insuficiența cardiacă într-un stadiu precoce și cu mare precizie, astfel încât pronosticul persoanelor care suferă de această afecțiune să se îmbunătățească„, a spus Claire Tonry, cercetătoare la Queen’s University.

Este dificil să măsori mai mulți biomarkeri din sânge printr-un singur test sangvin, dar, prin metoda noastră, am putut măsura rapid mai multe proteine într-o cantitate mică de sânge, prelevată în mod obișnuit de medici pentru măsurarea nivelului de BNP„.

„Rezultatele testului sunt promițătoare, iar în prezent realizăm cercetări suplimentare pentru a stabili dacă acesta va fi un instrument cu utilitate clinică pentru diagnosticarea insuficienței cardiace„, a mai spus cercetătoarea.

Insuficiența cardiacă duce în fiecare an la decesul a mii de persoane în Regatul Unit, iar simptomele acestei afecțiuni pot fi nemiloase și duce la imobilizare’‘.

Observăm o creștere semnificativă a numărului persoanelor care se prezintă la spital cu insuficiență cardiacă, pe fundalul îmbătrânirii populației și după ce mai multe persoane dezvoltă această afecțiune în urma unui infarct„.

Este vital ca insuficiența cardiacă să fie diagnosticată pe cât de rapid posibil, având în vedere tratamentele care fac posibilă amânarea evoluției și ameliorează simptomele„.

Este însă devreme să ne pronunțăm, dar dacă noi teste sangvine ca acesta produc un diagnostic mai timpuriu și mai precis al insuficienței cardiace, pacienții cu această afecțiune ar putea primi tratament mai rapid„, a mai spus cercetătoarea.

Acest lucru îi va ajuta să-și administreze mai bine simptomele astfel încât să ducă o viață plină și activă pentru o perioadă mai îndelungată„.

Cercetarea a fost prezentată în cadrul British Cardiovascular Society Conference, desfășurată în Manchester.