Sanatate

Asta se întâmplă în corpul tău când renunți la fumat

Fumatul se numără printre principalele cauze de deces, iar mulți fumători pornesc la drum cu gândul că odată ce s-au apucat de fumat, le va fi foarte dificil să renunțe la acest viciu. Într-adevăr, sănătatea se va îmbunătăți în timp, dar beneficiile reale vor putea fi observate mai devreme decât te aștepți.

Să renunți la fumat înseamnă să rupi un cerc vicios și să-ți controlezi creierul astfel încât să nu mai tânjească după nicotină. Pentru a atinge cu succes acest obiectiv, trebuie să ai un plan astfel încât să nu fii tentat și să nu lași acea poftă de nicotină să pună stăpânire pe tine. Beneficiile renunțatului la fumat apar chiar în prima oră de la ultima țigară și, cu cât un fumător renunță mai repede, cu atât mai mult va reduce riscul de cancer și afecțiuni cardiovasculare, pulmonare sau altele asociate fumatului.

Schimbări care apar în organism după ce renunți la fumat
După 1 oră
În primele 20 de minute de la ultima țigară fumată, pulsul revine la normal. Tensiunea scade, iar circulația sangvină începe să se îmbunătățească.După 1 lună
După o lună de când ai renunțat la fumat, funcțiile plămânilor încep să se îmbunătățească. Pentru că plămânii au capacitatea de a se regenera, aceasta se îmbunătățește, iar astfel vei observa că nu te vei mai confrunta cu tuse și dificultatea de a respira. Mai mult, rezistența atletică va crește.

După 1-3 luni
În următoarele luni de când renunți la fumat, circulația sangvină continuă să se îmbunătățească.

După 9 luni
După nouă luni, plămânii se refac semnificativ, iar anumite structuri permit împingerea mucoasei în afara lor luptând astfel împotriva infecțiilor. În tot acest timp, vei observa o scădere a frecvenței infecțiilor pulmonare.

După 1 an
După un an, riscul să te confrunți cu boala coronariană se înjumătățește și continuă să scadă.

După 5 ani
Țigările conțin toxine cunoscute pentru îngustarea arterelor și a vaselor de sânge, ceea ce duce la dezvoltarea cheagurilor. După 5 ani fără să fumezi, organismul se reface suficient de mult astfel încât arterele și vasele de sânge să se dilate din nou. Această dilatare înseamnă că există șanse mai mici să apară cheagurile de sânge, iar riscul de accident vascular cerebral scade.

După 10 ani
După 10 ani, șansele ca o persoană să dezvolte cancer de plămâni scad la jumătate comparativ cu cele care continuă să fumeze. De asemenea, sunt reduse semnificativ riscurile de apariție a cancerelor de gât sau pancreatic.
surse