Sanatate

Vaccinurile functioneaza mai bine la persoanele care au avut deja Covid

Vaccinurile pot funcționa mai bine la persoanele care au avut deja Covid – și ar putea proteja mai eficient împotriva variantelor din Africa de Sud și brazilian.

Cei infectați anterior cu coronavirus produs aproape de șapte ori cantitatea de anticorpi după o singură lovitură Pfizer în comparație cu persoanele care nu au avut virusul.

Nivelurile lor de anticorpi împotriva variantelor sud-africane și braziliene au fost, de asemenea, de 15 ori mai mari, arată un studiu. Și au avut de șapte ori mai multe celule T – celulele imune vitale care reacționează la virus.
Persoanele infectate au avut un nivel de protecție după doar o lovitură pe care alții au trebuit să aștepte pentru a doua lor jab pentru a atinge, studiul a constatat.

Co-autor Dr. Thushan de Silva, de la Universitatea din Sheffield, a declarat: „Având ridicat t-celule și imunitate anticorpi la persoanele infectate anterior după vaccinare poate oferi o mai bună apărare – oferindu-ne un avantaj în lupta în curs de desfășurare între variante și vaccinuri.”
Studiul a prelevat probe de sânge de la 237 de lucrători vaccinați din NHS cu vârste cuprinse între 22 și 71 de ani.

Nivelul anticorpilor la patru săptămâni după prima doză a fost de 6,8 ori mai mare la persoanele infectate anterior decât la persoanele neinfectate.

Cei care au avut Covid încă mai trebuie să fie vaccinate ca imunitatea dispare în timp. Studiul, finanțat de Ministerul Sănătății, nu a fost încă publicat sau revizuit.
sursa