Auto

Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă

Actele pe care orice șofer trebuie să le aibă când pleacă la drum. În momentul în care este oprit pe marginea drumului, conducătorului i se solicită, în primul rând, să prezinte documentele necesare.

Există o serie de documente esențiale pe care trebuie să le ai neapărat în mașină:

  • Permisul de conducere reprezintă cel mai crucial document pe care trebuie să-l păstrezi mereu la tine atunci când te afli la volanul unui vehicul. Acesta confirmă că ai trecut testele necesare și deții aptitudinile necesare pentru a conduce pe drumurile publice. De asemenea, permisul de conducere indică categoria de vehicul pe care ai dreptul să îl conduci, cum ar fi motocicletă, autoturism, camion, autobuz etc.
  • Certificatul de înmatriculare al vehiculului, cunoscut în mod obișnuit ca talon auto, reprezintă un alt document vital. Acesta este solicitat în mod constant de autorități pentru a verifica proprietarul vehiculului. Detalii importante precum seria de șasiu, motorul și greutatea maximă admisă sunt consemnate în talon.
  • Asigurarea auto obligatorie, cunoscută sub denumirea de RCA (Răspundere Civilă Auto), reprezintă al treilea document pe care trebuie să-l ai la tine când ești oprit de poliție sau în alte situații. În caz de accident, vei fi solicitat să furnizezi informații referitoare la asigurare. De asemenea, este posibil să prezinți acest document în format electronic, pe telefonul mobil.
  • Actul de identitate (buletinul) este de asemenea cerut șoferilor pentru a confirma informațiile personale înscrise în documentele de conducere, în talon și în asigurare. Legea stipulează că toate persoanele sunt obligate să dețină și să furnizeze actul de identitate atunci când este solicitat de către autorități.

sursa