Politica

Adrian Câciu: România va avea în următorii 4 ani un buget de investiții pe care nu l-a avut niciodată în istorie

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, spune că România va avea în următorii patru ani un buget de investiții – din fonduri publice, PNRR și fonduri europene clasice – fără precedent în istoria sa
„Din perspectiva finanţării, statul român nu va avea nicio problemă să rezolve finanţarea. Asta pot să o spun ca declaraţie fermă a ministrului de finanţe. În schimb, statul român, prin ministerele de resort, trebuie să-şi întărească capacitatea administrativă a de a implementa proiectele de investiţii, de a ieşi din zona acesta, din punctul meu de vedere, puţin cam prea exagerată, a întârzierilor prin diverse tertipuri şi juridice dar mai ales de seriozitate a furnizorilor de lucrări publice pentru că în contextul actual pot să spun public următorul lucru: România va avea un buget de investiţii, coroborat fonduri europene, PNRR şi fonduri publice, pe care nu l-a avut niciodată în istorie, în următorii 4 ani. Doi, în legea bugetului de stat veţi regăsi investiţii publice de 7% din PIB. Aş vrea ca la final, rectificarea ultimă din 2022 să nu mă aducă în situaţia ca ministru de finanţe să iau bani de la investiţii pentru că nu s-au folosit”, a declarat oficialul.

Lipsa banilor, a continuat el, nu va fi o cauză pentru care nu se realizează investiții în România, pentru că va căuta să asigure finanțarea structurală necesară.
„Ce este de făcut, din perspectivă normativă, din perspectivă fiscal – bugetară, din perspectivă contractuală, de la mine, tot sectorul şi pe orizontala sa, atât administrativă, dar şi pe partea de parteneri contractuali, va beneficia de întreg sprijinul astfel încât la finul anului 2022 să avem investiţii de 7% din PIB. Că sunt pe feroviar, că sunt pe transporturi rutiere, că sunt pe clădiri, că sunt pe diverse obiective, pe porturi, problema finanţării odată cu venirea mea ca ministru, şi voi sta ca ministru cât pot să asigur finanţarea. Nu trebuie să vând iluzii. Eu sigur voi căuta să asigur o finanţare structurală astfel încât cine va veni ministru să nu mai spună «nu am bani». Nu aceasta va fi cauza pentru care nu se realizează investiţii în România”, a adăugat Adrian Câciu.

România ar putea atrage în următorii ani peste 80 de miliarde de euro din fonduri europene, a spus ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, joi seară, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

sursa