Politica

Adrian Streinu-Cercel: Deja Institutul Matei Balș este plin

Adrian Streinu-Cercel: Deja Institutul Matei Balș este plin
Adrian Streinu-Cercel: Deja Institutul Matei Balș este plin

Managerul Institutului Matei Balş, Adrian Streinu-Cercel, a atras atenția într-o intervenție televizată că atingerea unui vârf al infectărilor cu noul coronavirus după sărbătorile pascale ar putea fi evitată, dacă românii înțeleg faptul că este important să rămână în case în următoarele săptămâni.

Daca vom înţelege să stăm şi în casă de Paşti, atunci acea estimare, precum că după Sărbătorile Pascale am putea avea o problemă mare, ar putea fi ştearsă cu buretele. Dacă nu înţelegem acest lucru, acest scenariu va fi probabil la vedere”, a declarat la Antena 1, Adrian Streinu – Cercel.

Managerul Institutului Matei Balş mai spune că Institutul deja este plin şi se ia în calcul relocarea unor pacienţi în hoteluri.

Dacă mă refer la Institutul Matei Balş, noi în momentul de faţă suntem la o capacitate de 20 de paturi de terapie intensivă şi conform planului alb, în următoarea lună trebuie să ajungem la 40 pentru ca după două luni să fie undeva la 60 de paturi de terapie intensivă. Asta în contextul în care un pavilion întreg a fost golit şi copiii, pentru că era vorba de un pavilion de copii, au fost transferaţi în alte clinici universitare în momentul de faţă acum punem adulţi. Din păcate, deja Institutul este plin şi luăm în calcul sistemul de backup şi anume relocarea pacienţilor uşori şi asimptomatici în hoteluri”, a mai spus Streinu – Cercel, la antena 1.
În prmul său interviu după demisia din funcția de minsitru al Sănătății, Victor Costache a declarat că urmează ca o parte din pacienții care au forme ușoare de coronavirus să fie cazați în camere de hotel, în care vor fi instalate un sistem care va monitoriza temperatura şi funcţiile vitale.
În acest sens, fostul ministru a declarat că ministerul a demarat împreună cu Institutul „Matei Balş” un proiect prin care hotelul Mercur din Bucureşti va fi transformat în unitate de tratare a pacienților infectați cu COVID-19 și că în zilele următoare urmează plasarea pacienților.

Am demarat împreună cu domnul profesor Streinu-Cercel în Bucureşti un proiect unic, şi îl anunţ la dvs în premieră. Mâine sau poimâine vor fi cazaţi primii pacienţi într-un astfel de sistem. Este vorba de hotelul Mercure din Bucureşti, care a fost golit, a fost pregătit, şi acolo Institutul „Matei Balş” va pune pacienţi tineri, asimptomatici, fără comorbidităţi, care vor fi cazaţi civilizat în camere de hotel.

Fiecare pacient va avea un sistem de telemetrie, un sistem care va monitoriza temperatura şi funcţiile vitale, iar personalul de la Matei Balş va putea interveni şi transfera la Matei Balş oricare din aceşti pacienţi ce ar putea prezenta o complicaţie cu COVID-19.

În felul acesta luăm presiunea de pe Matei Balş care a ajuns la un grad de ocupare de 80-90% şi aceşti tineri vor putea sta în condiţii civilizate”, a declarat Victor Costache pentru Adevărul.

sursa