Fiind obisnuiti sa vorbeasca limba romana de cand sunt mici, romanilor nu li se pare atat de complexa pe cat i s-ar putea parea unui strain care incearca sa o invete pentru prima oara. Chiar si asa, limba romana este plina de capcane in care cad si vorbitorii nativi. Greseli gramaticale exista pretutindeni, nu doar in discutiile private ale oamenilor, ci chiar si in presa sau la televizor.
Trei cuvinte de acest fel sunt adulterin, emulatie si grozav. La prima vedere, o persoana poate concluziona ca stie sensul cuvintelor, sau cel putin, i se par extrem de cunoscute. Multi se folosesc de tehnica ghicitului pentru a deslusi sensul lor – ceea ce reprezinta prima greseala.
Citește și: Profeția tulburătoare a Sfântului Nil: O oglindă a vremurilor actuale
In momentul in care un cuvant este folosit des cu sensul gresit si nu cu acela dintr-un dictionar explicativ al limbii romane online sau fizic, foarte multi sesizeaza din ce in ce mai putin greseala. Astfel, se ajunge intr-un punct in care apar tot felul de discutii cu privire la adevaratul sens al cuvantului.
Pentru a intelege procesul care duce la aparitia acestor greseli in limba romana, este important ca o persoana sa consulte mai intai de toate, un dictionar explicativ al limbii romane, fie ca alege unul in format fizic, sau folosindu-si telefonul si motorul de cautare preferat. In momentul in care va deschide un dex online de definitii, va realiza ca unele explicatii pe care le banuia a fi adevarate, sunt de fapt false.
Citește și: Te ajută rugăciunile când ești bolnav? O analiză detaliată a impactului spiritual, psihologic și științific
Adulterin si adulter – este vorba de o infractiune sau o pura intamplare?
adulter = 1. (despre soti) care a incalcat fidelitatea conjugala. 2. Infractiune care consta in incalcarea fidelitatii conjugale de catre unul dintre soti
Citește și: De ce ciobanii se cred deștepți? O analiză a percepției și a realității
adulterin = (adesea substantivizat) nascut dintr-un adulter
Confuzia acestui caz interesant apare de la faptul ca “adulter” poate fi folosit si ca substantiv si ca adjectiv. Multa lume presupune ca poate folosi termenul “adulterin” pentru a descrie o persoana infidela, dar acest lucru este gresit. Daca o persoana doreste sa vorbeasca despre un act de infidelitate, ea va folosi cuvantul “adulter”. Doar in cazul in care cineva face referire la un copil care s-a nascut in urma actului de adulter, ea poate folosi adjectivul “adulterin”.
Alte sinonime pentru adulter, sub forma lui substantivala, sunt infidelitate, inselaciune, necredinta si tradare, iar pentru adulterin exista extranconjucal, bastard, ilegitim sau nelegitim.
Cum poate intelege cineva daca ceea ce simte este emulatie sau pur entuziasm?
emulatie = sentiment, dorinta, stradanie de a egala sau de a intrece pe cineva intr-un domeniu de activitate, intrecere
entuziasm = stare de insufletire puternica instotita de exteriorizarea bucuriei, avant, inflacarare, pasiune (in vorbire), exaltare
Exista un numar considerabil de vorbitori de limba romana care considera ca termenii “emulatie” si “entuziasm” au un caracter interschimbabil si oamenii il pot folosi cand pe unul, cand pe celalalt. Conform definitiei din dexul online, emulatia are la baza sa un sentiment de rivalitate sau competitite, care nu se regaseste la definitia cuvantului entuziasm.
Se poate vorbi despre emulatie in cadrul competitiilor sportive, acolo unde exista un sentiment de rivalitate intre echipele care se afla in opozitie. Daca o persoana este incantata de o viitoare intalnire cu un vechi prieten, cuvantul potrivit pentru starea sa de spirit este “entuziasm”.
Pentru o mai buna intelegere a cuvintelor, sinonimele pentru emulatie sunt intrecere, rivalitate, concurs si competitite, iar pentru entuziasm este vorba de termeni precum exaltare, insufletare, ardoare, infocare etc.
Este grozav! Dar este de bine sau de rau?
grozav = care produce groaza (prin aspect, manifestari, consecinte), groaznic, ingrozitor. 2. Care este extrem de puternic, de intens, de mare, 3. Care iese cu totul din comun prin calitatile sale, remarcabil, exceptional.
Cazul cuvantului “grozav” este destul de diferit de cel al celor doi termeni prezentati anterior, deoarece aici nu exista o confuzie creata de asemanarea lui cu un alt cuvant. In schimb, oamenii ignora primele doua sensuri ale cuvantului si il folosesc exclusiv pe al treilea, care are o conotatie pozitiva, spre deosebire de celelalte.
Cand o persoana spune ca are un prieten grozav, sau ca a vazut un film grozav, toata lumea presupune ca prietenul si filmul respectiv sunt foarte bune. Chiar in cazul filmului, nimeni nu asociaza termenul “grozav” cu film de “groaza”, in ciuda legaturii clare dintre cele doua cuvinte.
Mai mult de atat, cuvantul “grozav” pune in evidenta caracterul schimbator al limbii romane. Un cuvant poate intra in vocabularul limbii romane cu un sens negativ, care, ulterior, se poate transforma in unul pozitiv.
Pentru termenul “grozav” folosind primele sale doua intelesuri, niste sinonime ar fi atroce, cumplit, inspaimantator si sinistru.
Cum se evita folosirea gresita a cuvintelor?
Expertii DexOnline.net recomanda consultarea unuia sau a mai mult dictionare de limba romana si o verificare periodica a schimbarilor ce apar la cuvinte, fie ca este vorba de o schimbare a sensului cuvantului in sine, a modului in care este scris, sau a aparitiei sau disparitiei termenului.