Social

Afla si tu cum sunt oamenii care citesc mult

Studiile demonstrează că oamenii care citesc foarte multe cărți sunt mult mai amabili și empatici.
Cititul este considerat un hobby pentru singuratici, fiindcă după ce ai văzut un film împreună cu prietenii, ar fi destul de greu să mai citești și aceeași carte în același timp, fără să comentezi nimic pe moment, motiv pentru care cei cărora le place să citească sunt considerați introvertiți.

Știința demontează aceste mituri și demonstrează că cei care citesc mai multă ficțiune au tendința de a fi mai sociabili și mult mai empatici.

Această ideea se bazează pe un studiu britanic realizat de cercetătorii de la Kingston University, din Londra, care au mai observat faptul că acest tip de oameni preferă comediile, poveștile de dragoste și dramele.

Cercetătoarea Rose Turner este de părere că ceea ce e cu adevărat interesant în acest caz este că nu foarte formele de ficțiune au acest efect și că cititorii de comedii relaționează mai bine cu situațiilor altor oameni, iar cei cărora le plac poveștile de dragoste și dramele romantice sunt cei mai empatici. Cercetătorii le-au testat participanților la studiu abilitățile sociale punându-le, printre altele, următoarele întrebări: „Cât de des iei în considerare și punctul de vedere al altor oameni?” și „Ai face orice ca să-i ajuți pe cei din jurul tău?”.

Unii oameni ar putea considera că cei care preferă să se uite la televizor sunt mai sociabili, din cauza cantității mari de cărți care stau neatinse pe rafturile bibliotecilor sau ale librăriilor și a faptului că există o posibilitate mai mare ca doi oameni să fi văzut același film sau aceeași emisiune decât să fi citit aceeași carte, dar rezultatele studiilor arată altceva.

Fiind comparați cititorii de cărți cu cei care se uită la televizor, primii au reieșit a avea capacități empatice mai mari, iar cei din al doilea grup au cele mai anti-sociale comportamente.

În acest caz, întrebarea care rămâne a se pune de fapt este dacă cei care citesc mai mult devin mai empatici în timp sau dacă pur și simplu oamenilor empatici le place să citească?

Feminis.ro