Social

B O R este presată să-și schimbe ritualul de botez

Peste 59.000 de persoane au semnat o petiție prin care solicită Bisericii Ortodoxe Române să schimbe ritualul de botez.
„Având în vedere situațiile tragice în care sugarii au murit după scufundarea în apă în izvorul de botez, biserica trebuie să reglementeze urgent această practică!” se arată în petiție.
Bebelușul de șase săptămâni a intrat în stop cardio-respirator duminică, după ce a fost scufundat de trei ori într-un font de botez în timpul botezului său la o biserică din Suceava, nord-estul României, a raportat afiliatul CNN Antena 3.

Bebelușul a fost resuscitat de paramedici în biserică și a fost transportat la secția de terapie intensivă de la Spitalul Județean Suceava, dar a murit după câteva ore, a spus Antena 3.
Poliția a deschis o anchetă de omucidere culpabilă, potrivit Antena 3.
„Este, fără îndoială, un caz tragic, un caz care va trebui investigat. Să nu ne imaginăm că un copil poate fi băgat în apă fără a-și acoperi nasul, gura și urechile”, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române , a declarat luni Antena 3.

„Există o tehnică pe care un preot cu experiență o folosește întotdeauna. Așa se face un botez cu cea mai mare grijă”, a adăugat Bănescu.
Vladimir Dumitru, care a început petiția online, a declarat pentru CNN că nu vrea să desființeze ritualul botezului ortodox „ci să schimbe acea practică uneori brutală care implică riscul înecului, în special în cazul copiilor cu probleme de sănătate”.
„Petiția nu este îndreptată împotriva instituției Bisericii sau împotriva preoților, ci are o intenție constructivă”, a declarat el pentru CNN.
„Prin această petiție dorim ca practica botezului să fie simbolică prin stropirea bebelușului pe vârful capului și nu prin imersiunea sa completă de trei ori, iar această practică neinvazivă să devină obligatorie în toate Bisericile Ortodoxe din România și din Diaspora. „, a spus el într-un e-mail.
CNN a contactat Biserica Ortodoxă Română și Poliția Suceava pentru comentarii.
sursa