AgroInfo

Când Depune Crapul Icrele?

Crapul, pe lângă faptul că este unul dintre cei mai populari pești de apă dulce din Europa, este și cunoscut pentru ciclul său de reproducere fascinant. Una dintre cele mai frecvente întrebări legate de acest pește este când depune crapul icrele și cum decurge acest proces.

Maturitatea Sexuală și Perioada de Înmulțire

Crapul atinge maturitatea sexuală în mod obișnuit la vârsta de 2 până la 5 ani, în funcție de specie și de factorii de mediu. Odată ce crapul ajunge la această vârstă, începe să se pregătească pentru reproducere.

Când Depune Crapul Icrele?

Perioada de împerechere a crapului are loc, în general, în lunile mai și iunie, când temperatura apei crește și condițiile de reproducere devin favorabile.

Crapul atinge maturitatea sexuală la vârsta de 2-5 ani și se înmulțește în lunile mai-iunie. O femelă depune pe vegetația subacvatică până la 2,1 milioane de icre, acestea fiind fertilizate de lapți, iar incubația are loc după 2-7 zile.

Depunerea Icrelor și Procesul de Incubație

Femela de crap depune icrele pe vegetația subacvatică, cum ar fi stufarisurile sau plantele acvatice, pentru a le proteja de prădători și de condiții nefavorabile. Aceste icre sunt fertilizate de lapți, eliberând astfel spermatozoizii necesari pentru fecundare.

Numărul de icre depuse poate varia în funcție de dimensiunea și de vârsta femelei, dar unele exemplare pot depune până la 2,1 milioane de icre într-o singură reproducere.

Incubația icrelor are loc de obicei după 2 până la 7 zile de la fertilizare, în funcție de temperatura apei. În această perioadă, icrele sunt protejate și îngrijite de părinte până când embrionii sunt pregătiți să iasă din ouă și să înceapă să înoate de unii singuri.

Reproducerea crapului este un proces complex și fascinant, esențial pentru menținerea populațiilor sălbatice de pești de apă dulce. În lunile mai și iunie, femela crapului depune icrele pe vegetația subacvatică, iar acestea sunt fertilizate de lapți. După o perioadă de incubație de câteva zile, embrionii eclozează și încep să înoate liber. Este un ciclu vital pentru aceste creaturi, care continuă să fascineze și să inspire admiratia în lumea naturală.