AgroInfo

Cand si cum se planteaza prunii

Plantarea prunilor este de obicei recomandată în perioada de repaus vegetativ, adică înainte ca pomii să înceapă să înflorească sau să aibă frunze.

În majoritatea zonelor, aceasta se întâmplă în timpul toamnei, de la sfârșitul lui octombrie până la începutul lui decembrie sau în primăvara devreme, de la începutul lui martie până în aprilie. Alegerea momentului potrivit pentru plantarea prunilor depinde de climatul local și de disponibilitatea puieților.

Iată câțiva pași importanți pentru plantarea prunilor:

  1. Alegeți un loc potrivit: Prunii au nevoie de mult soare, cel puțin 6-8 ore pe zi. Solul ar trebui să fie bine drenat și ușor acid. Evitați zonele cu umiditate excesivă sau stagnarea apei.
  2. Pregătiți terenul: Iarba și buruienile ar trebui îndepărtate. Săpați o groapă suficient de adâncă și largă pentru a încorpora rădăcinile puieților și a permite dezvoltarea ulterioară a sistemului radicular.
  3. Selectați puieți sănătoși: Cumpărați puieți sănătoși de la o pepinieră de încredere. Verificați rădăcinile pentru a vă asigura că sunt viguroase și nedesprinse.
  4. Plantați puieții: Așezați puieții în gropi astfel încât rădăcinile să fie întinse uniform și să nu fie încovoiate. Asigurați-vă că gâtul rădăcinii (locul în care tulpina se alătură rădăcinii) este la nivel cu suprafața solului. Umpleți groapa cu pământ, compactați-l ușor și udați bine.
  5. Îngrijiți puieții: Asigurați-vă că noii puieți primesc apă regulat, mai ales în primul an de creștere. Adăugați mulci în jurul bazei pentru a menține solul umed și pentru a preveni creșterea buruienilor. Tăiați ramurile bolnave sau moarte.

Plantarea prunilor poate varia în funcție de condițiile locale și de speciile de pruni pe care le plantați. Este întotdeauna bine să consultați un grădinar local sau un expert agricol pentru recomandări specifice zonei dvs. și pentru a vă asigura că plantați prunii corect pentru a obține recolte bune în viitor.