Care sunt simptomele,ale virusului,coronavirus

Ai simptome de răceală sau gripă? Mare atenție la ele, pentru că pot indica și infectarea cu noul coronavirus! Coronavirus este o boală care pentru care nu există vaccin disponibil și care netratată poate fi mortală.

Dacă respecți sfaturile din acest material poți reduce riscul infectării cu acest virus!

Citește și: Calitatea spermei, un posibil indicator al longevității bărbaților

Primul caz de infestare cu coronavirus a fost în China, când un pacient s-a prezentat la spital cu febră, frisoane și dureri musculare.

În acel moment, pacientul a fost diagnosticat cu răceală. Ulterior, simptomele s-au agravat, iar specialiștii au depistat că simpla răceală era de fapt o nouă formă de coronavirus, care nu a mai fost identificată la oameni până acum.

Citește și: Îmbunătățește Sănătatea Articulațiilor cu 21Collagen

De atunci și până acum, au fost raportate peste 1.300 de cazuri, dintre care 23 în afara Chinei. Douăzeci și unu dintre aceștia au avut istoric de călătorie în orașul Wuhan, China. Peste 200 dintre aceste cazuri au fost raportate ca fiind grave, fiind înregistrate și peste 40 decese.

Ce este coronavirus și cât de periculos este?

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă diferite boli, de la o simplă răceală, până la afecțiuni mult mai grave, cum ar fi boli respiratorii acute.

Citește și: Viitorul spitalelor din România: Proiecte de dezvoltare și modernizare

Virusul este transmis de la animale la oameni, în urma contactului neprotejat cu acestea. Acest tip de virus afectează în general animalele, precum bovine, lilieci și pisici, în cazuri foarte rare fiind transmis și la om.

Conform unor surse, originile virusului s-ar afla într-o piață de pește din Wuhan, unde se vând și produse în mod ilegal.

Cu toate acestea, mulți dintre pacienți au spus că nu au fost expuși contactului direct cu animalele în lunile anterioare îmbolnăvirii.

Potrivit OMS, până în prezent, nu se cunosc suficient de multe lucruri despre epidemiologia din 2019-nCoV pentru a trage concluzii despre caracteristicile clinice complete ale bolii, intensitatea transmiterii de la om la om și sursa originală a focarului.

Care sunt simptomele care te avertizează?

Coronavirus debutează ca o simplă răceală, care afectează căile respiratorii, în principal. În general, simptomele acestul virus apar la 2-14 zile de la expunere.

Simptomele sunt febră, tuse, dificultate în a respira, nas care curge, dureri de cap și de gât, precum și o stare generală de rău.

La bebeluși și la vârstnicii cu un sistem imunitar scăzut, coronavirusul poate duce la pneumonie sau bronșită.

Cum poți preveni infestarea cu acest virus?

Potrivit recomandărilor Organizației Mondiale de sănătate, cele mai eficiente metode pentru reducerea riscului general de transmitere a infecțiilor respiratorii acute, sunt:

Evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute;
Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau soluții de dezinfectare pe bază de alcool, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor;
Evitarea contactului neprotejat cu fermele sau animalele sălbatice;
Gătirea temeinică a cărnii și a ouălor;
Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să respecte eticheta tusei (mentineti distanța), acoperiti gura și nasul atunci când tușiți, fie cu țesături de unică folosință, fie cu pliul cotului.
Dacă aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală timpurie și împărtășiți istoricul de călătorie anterior cu furnizorul de îngrijire medicală;
Trebuie evitat consumul de produse de origine brută sau crude.

Carnea crudă, laptele sau organele de origine animală trebuie manipulate cu grijă, pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente negătite, conform bunelor practici de siguranță alimentară.
Oferiți o mască medicală persoanelor suspecte de infestarea cu vCV
Trebuie respectate procedurile de curățare și dezinfectare, precum curățarea minuțioasă a suprafețelor cu apă și detergent și aplicarea de dezinfectanți pe bază de hipoclorit de sodiu.

Ce tipuri de tratament există?

În prezent, nu există niciun vaccin disponibil pentru acest tip de virus. Din fericire, o mare parte din simptome pot fi tratate, condiția fiind ca pacientul să se prezinte din timp la medicul specialist.

*Prezentul material a fost realizat cu datele furnizate de OMS la data de 26 ianuarie 2020.

sursa