Auto

Cât durează să iei permisul de conducere categoria B

În contextul noului an, românii care vizează obținerea permisului de conducere categoria B în 2024 se confruntă cu provocări și transformări semnificative în procesul de formare scrie romaniatv.net

Școlile de șoferi au devenit protagoniste ale unei schimbări radicale în peisajul educațional rutier. Costurile pentru pregătirea în cadrul acestora au crescut semnificativ, atingând în anumite cazuri suma de câteva mii de lei. Această variabilitate este influențată de categoria permisului dorit, precum și de aptitudinile cursanților.

Un aspect crucial este abilitatea de a conduce în siguranță, deoarece numărul de ore de conducere poate fi ajustat în funcție de nivelul de pregătire al cursantului.

Pentru a începe această călătorie, aspiranții la permisul auto categoria B trebuie să completeze o serie de formalități, printre care se numără obținerea unei cărți de identitate, a unui cazier judiciar specific cu mențiunea „Examen Auto”, o fișă medicală și un test psihologic.

Procesul de învățare la școala de șoferi în 2024 este structurat în două etape esențiale: teoretică și practică.

Etapa teoretică include 24 de ore de pregătire, distribuite astfel:

  • 14 ore de legislație rutieră;
  • 4 ore de conducere preventivă și ecologică;
  • 2 ore de legislație specifică;
  • 2 ore de cunoașterea și înțelegerea autovehiculului.

A doua etapă constă în 30 de ore de conducere practice, unde elevii își dezvoltă abilitățile și reflexele în condiții reale de trafic, având restricția de maximum 90 de minute de condus în fiecare zi.

Realitatea din teren arată că școala de șoferi în 2024 poate dura mai mult decât cele 20 de zile lucrătoare prevăzute de regulament. Această flexibilitate în durată depinde de adaptabilitatea atât a cursanților, cât și a instructorilor auto.