Politica

CCR are obligația de revizui revocarea Laurei Codruța Kovesi

Președintele Klaus Iohannis a susținut, marți, o declarație de presă de la Palatul Cotroceni, în urma discuțiilor cu reprezentanții mediului de afaceri cu privire la relansarea economiei în contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.

Întâlnirea șefului statului cu reprezentanții mediului de afaceri are loc la o zi după ce premierul Ludovic Orban a declarat că din punct de vedere economic, România se află într-o situație mai bună decât ceea ce estimau unii specialiști. Șeful statului și-a început, însă, declarația cu o referire la decizia CEDO care i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi, stabilind că acesteia i-au fost încălcate drepturi fundamentale prin revocarea de la conducerea DNA.

”Astăzi, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că doamnei Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei Curții Constituționale a României de revocare a sa din funcția de procuror-șef al DNA. Drepturile fundamentale ale omului depășesc frontiera unui stat. Accesul liber la justiție și libertatea de exprimare sunt valori esențiale pentru o societate democratică. Sfidând toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectivă, inclusiv pe cele care subliniau încălcarea liberului acces la justiție al doamnei Kovesi, Curtea Constituțională a decis revocarea sa din funcție, la propunerea unui ministru al Justiției de foarte tristă amintire”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că, în aceste condiții, credibilitatea Curții Constituționale este grav afectată și a solicitat CCR să revizuiască decizia referitoare la revocarea Laurei Codurța Kovesi de la conducerea DNA.

O asemenea decizie a CEDO, fără precedent întrucât vizează chiar autoritatea care este garantul supremației Constituției, nu poate rămâne fără consecințe. Credibilitatea CCR, afectată oricum de unele decizii controversate luate în ultimii ani, este acum și mai puternic zdruncinată. Curtea Constituțională face parte din ansamblul autorităților statului român și este obligată să respecte la rândul ei Constituția. Din această perspectivă, CCR are obligația de a revizui de îndată nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar și orice alte decizii luate în considerarea unor simple declarații, fie ele și politice”, a mai spus șeful statului.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit că la referendumul din mai 2019, românii au decis că atribuțiile CCR ar trebui modificate. Astfel, președintele a precizat că decizia pronunțată de CEDO arată că este nevoie de o reformă la nivel constituțional a CCR.

”Însă este evident că Parlamentul actual, în această configurație politică, dominată chiar de partidul care a patronat revocarea din funcție a doamnei Kovesi, a dovedit că nu este capabil să ia decizii pentru protejarea cetățenilor.

Acesta este partidul care vreme de trei ani a făcut un scop din bulversarea întregului sistem judiciar, prin construirea unei legislații penale menite să-i protejeze pe infractori, și nu pe cetățenii onești”, a mai spus Iohannis, adăugând că în ultimii trei ani, ”PSD a orchestrat comisii peste comisii de anchetă, menite să discrediteze pe toți cei care ar fi putut să-i împiedice să-și atingă scopul”.

”Nu mă aștept ca astăzi, când CEDO a hotărât că doamnei Kovesi i s-au încălcat drepturi fundamentale, PSD să se grăbească să înființeze o comisie parlamentară prin care să ancheteze de ce a fost posibil acest lucru”, a mai declarat Klaus Iohannis, declarându-se însă convins că românii îi vor sancționa prin vot pe social-democrați.

sursa