Sanatate

Ce este medicina modernă?

Medicina modernă, sau medicina așa cum o știm, a început să apară după Revoluția Industrială din secolul al XVIII-lea. În acest moment, a existat o creștere rapidă a activității economice în Europa de Vest și în America.

În secolul al XIX-lea, creșterea economică și industrială a continuat să se dezvolte, iar oamenii au făcut multe descoperiri și invenții științifice.

Oamenii de știință au făcut progrese rapide în identificarea și prevenirea bolilor și în înțelegerea modului în care funcționează bacteriile și virușii.

Cu toate acestea, au mai avut un drum lung de parcurs în ceea ce privește tratamentul și vindecarea bolilor infecțioase.

În secolul al XIX-lea, modul în care oamenii trăiau și munceau se schimba dramatic. Aceste modificări au afectat riscul de boli infecțioase și alte afecțiuni.

Industrie : pe măsură ce mai multe procese de fabricație au devenit mecanizate, diferite boli legate de muncă au devenit mai frecvente. Acestea au inclus boli pulmonare, dermatită și „maxilarul fosos”, un tip de necroză maxilară care a afectat persoanele care lucrează cu fosfor, de obicei în industria chibriturilor.
Extinderea urbană : orașele au început să se extindă rapid și, ca urmare, anumite probleme de sănătate, cum ar fi tifosul și holera , au devenit mai frecvente.
Călătorii : în timp ce oamenii călătoreau între diferite părți ale lumii, au purtat boli cu ei, inclusiv febră galbenă .
Între timp, progresele științifice din acel moment au început să facă posibile noi tratamente.

Progrese științifice : pe măsură ce s-a dezvoltat „teoria germenilor”, oamenii de știință au început să testeze și să dovedească principiile igienei și antisepsiei în tratarea rănilor și prevenirea infecției. Noile invenții au inclus electrocardiograful, care înregistrează activitatea electrică a inimii în timp.
Comunicări : pe măsură ce serviciile poștale și alte comunicații s-au îmbunătățit, cunoștințele medicale s-au putut răspândi rapid.
Schimbări politice : Democrația a condus la oamenii care cer sănătate ca drept uman.
Secolele al XIX-lea și al XX-lea au înregistrat progrese în combaterea infecțiilor. La sfârșitul secolului al XIX-lea, 30% din decese au fost cauzate de infecții. Până la sfârșitul secolului al XX-lea, această cifră scăzuse la mai puțin de 4%.

Louis Pasteur
Louis Pasteur (1822–1895), chimist și microbiolog din Franța, a fost unul dintre fondatorii microbiologiei medicale.

În calitate de profesor de chimie la Universitatea din Lille, el și echipa sa au avut sarcina de a găsi soluții la unele dintre problemele care afectau industriile locale.

Pasteur a arătat că bacteriile au făcut ca vinul, berea și laptele să devină acre. Fierberea și răcirea unui lichid, a explicat el, ar elimina bacteriile.

Împreună, Louis Pasteur și Claude Bernard (1813–1878) au dezvoltat o tehnică de pasteurizare a lichidelor.

Claude Bernard a fost, de asemenea, primul om de știință care a sugerat utilizarea experimentelor „orbe” pentru a face observațiile științifice mai obiective.

Mai târziu, după investigarea unei epidemii în rândul viermilor de mătase din industria mătăsii din sudul Franței, Pasteur a stabilit că paraziții sunt cauza. El a recomandat doar utilizarea ouălor de viermi de mătase care erau sănătoase și nu aveau paraziți. Această acțiune a rezolvat epidemia, iar industria mătăsii și-a revenit.

Pasteur era sigur că agenții patogeni atacă corpul din exterior. Aceasta a fost teoria germenilor bolii. Cu toate acestea, mulți oameni de știință nu puteau crede că ființele microscopice ar putea dăuna și chiar ucide oameni și alte specii relativ mari.

Pasteur a spus că multe boli, inclusiv tuberculoza (TB), holera, antraxul și variola, se întâmplă atunci când germenii intră în organism din mediu. El a crezut că vaccinurile ar putea preveni astfel de boli și a continuat să dezvolte un vaccin împotriva rabiei .

Florence Nightingale (1820–1910) a fost o asistentă, statistică și scriitoare britanică. Ea a făcut lucrări de asistență medicală de pionierat în timp ce îngrijea soldații răniți în timpul războiului din Crimeea.

Nightingale provenea dintr-o familie bine legată. La început, ei nu au aprobat studierea ei de asistență medicală. Cu toate acestea, părinții ei au fost în cele din urmă de acord că ar putea urma un curs de asistență medicală de 3 luni în Germania în 1851. Până în 1853, ea era superintendenta unui spital de femei din Harley Street, Londra.

Războiul din Crimeea a izbucnit în 1854. Sidney Herbert, ministrul războiului, i-a cerut lui Nightingale să conducă o echipă de infirmiere în spitalele militare din Turcia. A ajuns la Scutari, Turcia, în 1854, cu 34 de asistente pe care le instruise.

Nightingale a fost șocată de ceea ce a văzut. Membrii personalului medical epuizați se ocupau de soldații răniți, suferind de dureri insuportabile, mulți dintre aceștia murind inutil, în timp ce oficialii responsabili au rămas indiferenți. Lipsa medicamentelor și standardele de igienă slabe au dus la infecția în masă.

Nightingale și echipa ei au lucrat neobosit pentru a îmbunătăți igiena și a oferi servicii pacienților, inclusiv facilități de gătit și o spălătorie. Sub influența ei, rata mortalității a scăzut cu două treimi .

În 1860, Nightingale a fondat o școală de formare pentru asistenți medicali la Londra. Asistentele care s-au instruit acolo au continuat să lucreze în tot Regatul Unit.

Au luat cu ei tot ce învățaseră despre igienă și igienă, planificarea adecvată a spitalului și cele mai bune modalități de a atinge sănătatea.

Opera lui Nightingale a marcat, de asemenea, un punct de cotitură pentru femei, care au preluat un rol mai semnificativ în îngrijirea medicală.

Multe dintre practicile ei se aplică și astăzi.

Cronologia etapelor de referință: secolul al XIX-lea
1800 : chimistul și inventatorul britanic Humphry Davy a descris proprietățile anestezice ale oxidului de azot, cunoscute sub numele de gaz de râs.

1816 : Rene Laennec, un medic francez, a inventat stetoscopul și a fost pionierul utilizării acestuia în diagnosticul infecțiilor toracice.

1818 : James Blundell, un obstetrician britanic, a efectuat prima transfuzie de sânge cu succes unui pacient care a avut hemoragie.

1842 : Crawford Long, farmacist și chirurg american, a fost primul medic care a administrat unui pacient anestezie cu eter inhalator pentru o intervenție chirurgicală.

Cercetările continuă să avanseze știința medicală. Unele dintre domeniile la care oamenii de știință lucrează acum includ:

Terapia orientată împotriva cancerului : medicii încep să utilizeze o nouă clasă de medicamente numite biologici pentru a trata cancerul și alte boli. Spre deosebire de chimioterapia convențională, care poate distruge celulele sănătoase cu creștere rapidă, aceste medicamente vizează proteine ​​specifice din celulele canceroase și provoacă mai puține daune întregului corp.

Tratamentul HIV : Eficacitatea tratamentului HIV este acum astfel încât persoanele care iau medicamentul în mod regulat nu vor transmite virusul. Cantitatea de virus din sângele lor, cunoscută sub numele de încărcare virală, este aproape zero.

Terapia cu celule stem : Oamenii de știință lucrează la obținerea țesutului uman și chiar a organelor întregi din celule stem. Această tehnică ar putea ajuta într-o zi în tratamente care variază de la vindecarea rănilor la protezare și ficat de înlocuire.

Terapia genică : un tip de inginerie genetică cunoscut sub numele de editarea genei CRISPR poate face posibilă în viitor prevenirea afecțiunilor genetice și moștenite, cum ar fi bolile de inimă, leucemia , fibroza chistică și hemofilia .

Robotică : robotica și instrumentele controlate de la distanță pot ajuta deja chirurgii să efectueze anumite tipuri de proceduri. Într-o zi, chirurgii pot efectua toate operațiile controlând mișcările unui robot chirurgical în timp ce se uită la un monitor. Acest lucru ar putea permite o precizie mai mare și ar putea elimina unele dintre riscurile de eroare umană.

La o scară diferită, companiile de furnizare medicală au folosit deja drone pentru a livra medicamente în zone îndepărtate ale lumii.
sursa