Social

Ce să faceți dacă asistați la un accident de mașină

Pentru a asista direct la un accident de mașină este nevoie de un răspuns calm, rece și colectat în circumstanțe traumatice. Cursul dvs. de acțiune va depinde în mare măsură de gravitatea accidentului și de amploarea leziunilor, dar există câteva linii generale de reținut. Urmând aceste sfaturi, veți fi mai bine pregătiți să vă ajutați colegii șoferi până la sosirea intervențiilor profesionale de urgență.

Asigurați-vă mai întâi siguranța
Dacă conduceți când observați un accident de mașină, trageți la marginea drumului la cel puțin 100 de metri de la fața locului și puneți-vă luminile de avarie. Doriți să acordați suficientă distanță, astfel încât să nu vă puneți în pericol de sticlă spartă, combustibil scurs sau flăcări.
Suna la 112
După ce v-ați asigurat că vă puteți apropia de locul sigur, verificați starea victimelor accidentului pentru a vă asigura că sunt în regulă și oferiți ajutor, dacă puteți. Deși acesta poate fi un moment de impozitare emoțională, încercați să respectați faptele și amintiți-vă că nu este momentul să evaluați cine este vinovat pentru accident sau să judecați la ceea ce celălalt șofer trebuie să fi gândit. O regulă bună este să nu recunoști niciodată vina la fața locului. Dacă nu există riscul ca vehiculul să ia foc, nu mișcați în niciun caz o persoană rănită . În ciuda celor mai bune intenții, ați putea îngreuna accidentarea. Lăsați profesioniștii medicali instruiți să aibă grijă de leziuni, dar puteți oferi confort liniștind victimele că ajutorul este pe drum.

Stabilizați vehiculele (dacă puteți)
Dacă accidentul este minor, rugați-l pe șofer să pună vehiculul afectat în „parcare” și să oprească contactul. Acest lucru va elimina riscul de incendiu, mai ales că sunt mari șanse ca accidentul să fi cauzat o scurgere de ulei, combustibil sau lichid de răcire. Dacă faceți acest lucru în condiții de siguranță, solicitați ajutor pentru a muta mașina departe de alte pericole și pentru a lăsa spațiu pentru alte vehicule și intervenții de urgență. Dacă acest lucru nu este posibil, configurați benzi sau triunghiuri de trafic pentru a avertiza ceilalți șoferi de accident.
sursa