Actualitate

Ce telefoane mobile vor fi interzise de mâine în România. Amenda poate ajunge la 100.000 de lei

Ce telefoane mobile vor fi interzise de mâine în România. Amenda poate ajunge la 100.000 de lei
Ce telefoane mobile vor fi interzise de mâine în România. Amenda poate ajunge la 100.000 de lei

Începând de sâmbătă, 27 iunie 2020, o serie de de telefoane mobile vor fi interzise în România, relatează B1.ro
Magazinele de telefoane mobile care nu vor respecta prevederile în cauză riscă amenzi usturătoare. Sancțiunile se ridică până la 100.000 de lei.
Ce telefoane mobile vor fi interzise de Guvern

Comercializarea în România a anumitor telefoane mobile va fi interzisă începând de mâine. Măsura este prevăzută într-o ordonanță militară de urgență.

Este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Această ordonanță a fost publicată anul trecut și se aplică în momentul de față, însă interdicția comercializării telefoanelor incompatibile cu sistemul național RO-ALERT se va aplica din data de 27 iunie 2020.

Una dintre obligațiile prevăzute de acest document oficial se referă la telefoanele mobile vândute de retaileri.

Amenda poate ajunge la 100.000 de lei

Magazinele specializate vor fi obligate să scoată sau să retragă de la vânzare mai multe produse. Este vorba despre telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT.

„Până la sfârșitul zilei de vineri, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT. Așa prevede o ordonanță de urgență apărută anul trecut.”, informează sursa citată anterior.

În cazul în care nu vor respecta regulile impuse de autorități, comercianții magazinelor de telefoane mobile vor risca amenzi cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. În plus, dacă interdicția nu va fi respectată de mai multe ori, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei.

”Concret, din 27 iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-Alert nu vor mai putea fi vândute, altfel comercianții vor risca, în anumite cazuri, amenzi de până la 100.000 de lei”, notează avocatnet.ro

Sancțiunile menționate anterior vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

De asemenea, sunt vizate și firmele care nu publică informațiile pe site-urile și în magazinele proprii. Companiile riscă o amendă între 5.000 și 50.000 de lei.

„(1) Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligaţia de a furniza şi a menţine atât pe paginile web proprii, cât şi la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informaţii privind: a) capabilităţile de recepţionare a mesajelor RO-ALERT; b) modalităţile de activare a acestor facilităţi pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat. (2) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se transmit şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT”, se arată în art. 18 al ordonanţei, publicate pe lege5.ro.

Astfel, arată art. 19, telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT în toate reţelele publice mobile de comunicaţii electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) este responsabil de implementarea măsurilor tehnice necesare pentru buna funcţionare a Sistemului RO-ALERT, precum şi a măsurilor tehnice de securitate cibernetică.

Mesajele RO-ALERT sunt transmise prin intermediul reţelelor publice mobile de comunicaţii electronice către telefoanele mobile conectate la aceste reţele şi aflate în zona vizată de manifestarea situaţiei de urgenţă.