Sanatate

Cel puțin cinci ore de somn pe noapte ar putea reduce șansele de a avea mai multe probleme cronice de sănătate, spun cercetătorii.

Există dovezi că somnul ajută la refacerea, odihna și întinerirea corpului și a minții – dar de ce ar putea conta „numărul de aur al somnului” rămâne neclar. Studiul PLoS Medicine a urmărit sănătatea și somnul funcționarilor publici din Marea Britanie.
Toți cei aproximativ 8.000 de participanți au fost întrebați: „Câte ore de somn dormiți într-o noapte obișnuită din timpul săptămânii?”.
Și au fost verificați pentru afecțiuni cronice, inclusiv diabet, cancer și boli de inimă, pe parcursul a două decenii. Cei care au dormit cinci ore sau mai puțin atunci când se aflau în jurul vârstei de 50 de ani au avut un risc cu 30% mai mare de afecțiuni multiple decât cei care au dormit șapte ore.

Timpul de somn foarte scurt la cei care aveau 50 de ani a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai mare de decese în perioada studiată, în principal legate de riscul crescut de boli cronice.
Experții recomandă, în general, aproximativ șapte sau opt ore, spun cercetătorii, de la University College London și Universitatea Paris Cité.
Dacă nu reușiți să adormiți, nu vă forțați și nu vă simțiți frustrați – ridicați-vă și faceți ceva relaxant pentru o vreme, cum ar fi să citiți o carte, apoi încercați din nou.

Dacă lucrați în ture neprietenoase cu somnul, încercați să trageți un pui de somn scurt înainte de prima tură dintr-o serie de ture de noapte, pentru a face o tranziție.

Dacă ieșiți din turele de noapte, încercați să trageți un pui de somn pentru a vă ajuta să treceți peste și apoi mergeți la culcare devreme în seara respectivă

sursa