Sanatate

Cercetările de la Oxford abordează amenințarea rezistenței la antibiotice

Universitatea Oxford deschide un nou institut de cercetare dedicat combaterii rezistenței la antibiotice.

Universitatea spune că aceasta este una dintre cele mai mari amenințări în creștere pentru sănătatea globală, provocând deja 1,5 milioane de decese pe an la nivel mondial.

Institutul va fi finanțat cu 100 de milioane de lire sterline donate de compania chimică Ineos.

Vice-cancelarul Louise Richardson a declarat că pandemia Covid a arătat „costul ridicat al ignorării a ceva care este probabil să ne îndrepte”.

„Amenințare în creștere”
Vor fi 50 de cercetători care lucrează în noul Institut Ineos Oxford pentru Rezistență Antimicrobiană, care abordează „suprautilizarea și utilizarea incorectă” a antibioticelor, despre care universitatea a avertizat că ar putea cauza 10 milioane de decese în exces pe an până în 2050.

Cum rezistența la antibiotice „ne-ar putea duce înapoi în epoca întunecată”
Amenințarea globală a rezistenței la antibiotice
Utilizarea antibioticelor scade, dar rezistența crește
Panorama: cursa pentru un vaccin
Operațiunile de rutină și „tratamentele luate pentru acordate” ar deveni mult mai riscante fără antibiotice eficiente, a spus universitatea.

„Amenințarea în creștere a rezistenței bacteriene la antibiotice este una dintre cele mai puțin raportate probleme ale timpului nostru”, spune David Sweetnam, chirurg care sfătuiește noul institut.

„Avem acum o fereastră foarte îngustă de oportunități în care să schimbăm cursul și să împiedicăm imprevizibilul să devină inevitabil”, a spus el.

Louise Richardson
Profesorul Richardson spune că succesul Oxford cu un vaccin Covid a îmbunătățit viziunea publicului asupra cercetării universitare
Prof. Richardson a spus că creșterea rezistenței la antibiotice a făcut „absolut imperativ să acționăm”

„Poate părea foarte costisitor să faci toate aceste cercetări acum, dar nu este nimic din costul eșecului de a acționa”, a spus ea.

Vicecancelul a declarat că succesul Oxford în dezvoltarea unui vaccin Covid a creat o percepție publică mult mai pozitivă asupra cercetării universitare și a valorii experților.

„Nu pot obține suficienți experți”
„Am putut să ne adaptăm atât de repede și să producem un vaccin în mai puțin de un an, pentru că am petrecut 20 de ani lucrând la el, făcând cercetări pe cerul albastru”, a spus prof. Richardson.

Au existat dezbateri cu privire la faptul că universitățile nu oferă valoare pentru bani și prea mulți oameni merg la învățământul superior, dar prof. Richardson a sugerat că starea de spirit publică s-a schimbat.

„Publicul britanic nu poate obține suficient de mulți experți în acest moment”, a spus ea.

Dezvoltarea de profil a unui vaccin Covid a arătat valoarea cercetării universitare, a spus prof. Richardson – „critică nu doar pentru sănătate, ci pentru economie, pentru conservarea culturii și pentru generarea de idei noi”.

„Este atât de mult în interesul național încât avem universități bune”, a spus ea.

Sir Jim Ratcliffe, președintele miliardar al Ineos, a declarat că parteneriatul cu Oxford urmărește „accelerarea progresului în abordarea acestei provocări globale urgente”.
sursa