Extern

China și Rusia vor să instaleze un reactor nuclear pe Lună

Rusia și China au planuri de a instala o unitate nucleară pe Lună până în 2033-2035

Iuri Borisov, șeful agenției spațiale ruse Roscosmos, a dezvăluit marți că Rusia și China analizează posibilitatea de a plasa o unitate nucleară pe suprafața Lunii în următorii ani scrie digi24.ro

Potrivit declarațiilor sale, ambele țări doresc ca această instalație energetică să fie instalată pe Lună până în anii 2033-2035.

Planul propus implică trimiterea și montarea unei instalații energetice pe suprafața selenară, iar acest lucru va fi realizat în colaborare strânsă între Rusia și China.

Borisov a subliniat că misiunea va trebui să fie automatizată, desfășurată cu ajutorul mijloacelor robotice, iar soluțiile tehnologice necesare sunt aproape gata.

Roscosmos are în vedere mai multe misiuni lunare în deceniul următor. Misiunea Luna-26 este programată pentru lansare în 2027, urmată de Luna-27 în 2028 și Luna-28 în 2030 sau mai târziu.

După aceste misiuni, urmează faza de construcție a unei baze lunare, care va fi realizată în colaborare cu partenerii chinezi.

Borisov a subliniat că acesta este un program lunar de lungă durată și extrem de important, care va atrage și implicarea altor țări. Perspectivele deschise de explorarea și exploatarea Lunii pentru energie și cercetare continuă să stârnească interesul comunității spațiale internaționale.