Politica

Coaliția de guvernare s-a răzgândit. Punctul de pensie nu se majorează cu 15%

Coaliția de guvernare s-a reunit, luni după-amiază, pentru a stabili cu cât se majorează pensiile românilor. Liderii PSD, PNL și UDMR au negociat procentul de creștere a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2023.

În urma negocierilor, coaliția de guvernare ar fi ajuns la un acord de principiu privind majorarea punctului de pensie cu 12,5%, potrivit unor surse politice.

Liberalii au insistat pentru o majorare generală de 15%, social-democrații au propus o creștere de 10 sau 11%, plus ajutoare pentru românii cu pensii mici.
În plus față de majorarea punctului de pensie, pensionarii cu pensie de până în 2.000 de lei ar urma să primească de la stat o sumă suplimentară de 800 de lei, iar pensionarii cu pensie între 2.000 și 3.000 de lei ar putea primi o sumă suplimentară de 600 de lei, potrivit discuțiilor din coaliție.

S-a negociat astfel compromis între o variantă PSD cu creștere de 6,2% plus ajutoare one-off și varianta PNL de creștere a punctului de pensie cu 15%.

Persoanele cu handicap vor încasa a 13-a indemnizație, au mai discutat liderii coaliției, susțin sursele citate. Indemnizațiile pentru veterani, văduve de război și urmașii acestora se vor majora cu 30%, potrivit discuțiilor din coaliție.

sursa