Social

Coca-Cola testează prima sticlă de hârtie

Prototipul este realizat de o companie daneză dintr-o carcasă de hârtie extra-puternică care conține încă o căptușeală subțire din plastic.

Dar obiectivul este de a crea o sticlă 100% reciclabilă, fără plastic, capabilă să împiedice evacuarea gazelor din băuturile carbogazoase.

Bariera trebuie să asigure, de asemenea, că nu se scot fibre în lichid.

Acest lucru ar reprezenta un risc de a modifica gustul băuturii – sau ar putea cădea în urma verificărilor de sănătate și siguranță.

Dar giganții din industrie susțin planul. Coca-Cola, de exemplu, și-a stabilit un obiectiv de a produce zero deșeuri până în 2030.

Coca-Cola a fost clasată anul trecut pe locul 1 în materie de poluatori de plastic de către grupul de caritate Break Free From Plastic anul trecut, urmată îndeaproape de alți producători de băuturi Pepsi și Nestle.

Sub presiune
The Paper Bottle Company, sau Paboco, este firma daneză din spatele dezvoltării containerului pe hârtie.

O parte a provocării a fost crearea unei structuri capabile să reziste forțelor exercitate de băuturile gazoase – cum ar fi cola și berea – care sunt îmbuteliate sub presiune.

În plus, hârtia trebuie să poată fi modelată, pentru a crea forme și dimensiuni distincte ale sticlei pentru diferite mărci și să ia cerneală pentru imprimarea etichetelor.

Interzicerea materialelor plastice de unică folosință susținută de europarlamentari
Niveluri „uimitoare” de poluare cu plastic până în 2040
După mai bine de șapte ani de muncă de laborator, firma este acum gata să găzduiască un proces în Ungaria în această vară cu băutura de fructe Adez a Coca-Cola. Inițial, aceasta va implica 2.000 de sticle distribuite printr-un lanț de retail local.

Dar funcționează și cu alții.

Absolut, producătorul de vodcă, urmează să testeze 2.000 de sticle de hârtie proprii în Marea Britanie și Suedia, a băuturii sale pre-amestecate de zmeură carbogazoase.

Și compania de bere Carlsberg construiește și prototipuri ale unei sticle de bere din hârtie.

Zero plastic
Michael Michelsen, managerul comercial al firmei, spune că sticlele sunt formate dintr-o singură bucată de material pe bază de fibră de hârtie pentru a le oferi rezistență.

„Asta face parte din secret”, a explicat el, adăugând că turnarea unui singur obiect – în loc să se bazeze pe îmbinări – a asigurat legăturile dintre fibre rămase robuste.

„Cu o combinație inteligentă de design de produs și amestecul puternic de fibre, asta face posibilă într-adevăr să nu se rupă sub presiune.”

Încercările Coca-Cola și Absolut vor fi primul test din lumea reală a faptului dacă tehnologia rezista logisticii brute ale transportului alimentar.
sursa