Sanatate

Cum obții cardul european de sănătate în 2024

Cum obții cardul european de sănătate în 2024: Ghid complet

Dacă planifici o călătorie în orice stat membru al Uniunii Europene, în Spațiul Economic European sau în Elveția, obținerea Cardului European de Sănătate (CES) devine esențială. Află cum poți obține CES-ul și ce documente sunt necesare pentru acest proces.

Ce este Cardul European de Sănătate (CES)?

Cardul european de sănătate (CES) este un document gratuit care asigură accesul la asistență medicală în țările membre ale UE pentru o ședere temporară de maximum 12 luni. Acesta oferă acoperire și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, la aceleași costuri ca și pentru cetățenii locali.

Cum obții CES în 2024:

  1. Depune o Cerere: Solicită CES prin completarea unei cereri online pe site-ul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) sau prin trimiterea unei cereri scrise la CNAS.
  2. Completează Formularul: Descarcă formularul de cerere de pe site-ul CNAS, completează-l și trimite-l la adresa specificată de instituție.
  3. Primește Cardul: După înregistrarea cererii în sistemul informatic național, vei primi CES-ul în cel mult șapte zile lucrătoare.

Documente necesare pentru obținerea CES:

  • Copie a actului de identitate.
  • Document care atestă calitatea de asigurat.
  • Cerere semnată și ștampilată pentru eliberarea CES.

Ce acoperă CES-ul?

Cardul European de Sănătate oferă acces la servicii medicale la costuri reduse sau gratuite în țara gazdă. Poți beneficia de îngrijire medicală pentru boli cronice, sarcină, naștere și alte situații medicale de urgență. În cazul în care CES-ul nu este recunoscut, contactează casa de asigurări care l-a emis pentru a obține un Certificat Provizoriu de Înlocuire, care va fi trimis în 24 de ore.

Atenție la limitele CES-ului:

CES-ul trebuie să conțină numele, data nașterii, data expirării, codul țării emitente și numărul cardului. Totuși, CES-ul nu înlocuiește asigurarea de călătorie și nu acoperă serviciile private de asistență medicală sau costurile de călătorie. De asemenea, nu garantează servicii medicale gratuite și nu acoperă tratamentele medicale planificate.

În concluzie, obținerea Cardului European de Sănătate în 2024 este un proces simplu și esențial pentru cei care călătoresc în Europa. Asigură-te că ai documentele necesare și beneficiază de acces la asistență medicală în timpul șederii tale temporare în străinătate!

sursa romaniatv.net