Retete culinare

Cum se pune varza murata la butoi

Cum se pune varza murata la butoiVarza murata este extrem gustoasa si nu trebuie sa lipseasca din retetele de sarmalute, insa multe dintre noi fac greseala de a o pune la acrit in butoaie de plastic.

Asa ca am adunat cele mai bune ponturi intr-o ampla lista, asa cum ne invata Radu Anton Roman in celebra carte „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti“, pentru ca varza pe care o pui la murat in butoi sa iasa perfect.
Ai nevoie de 20-25 de verze, 20 crengi de marar uscat, 10 radacini de hrean, 10 legaturi de cimbru uscat, 4-5 pumni boabe de porumb, sare, cam 1,5 kg, grunjoasa, 1 pahar piper boabe, 3-4 gutui galbene.

Cum se pune varza murata la butoi. Afla pretioasele secrete de la Radu Anton Roman – Cum pregatesti verzele si butoaiele

1 Butoiul trebuie sa fie de stejar. Poti pastra in el diverse tipuri de tuica (daca vrei ca varza sa aiba o zeama limpede). De asemenea, este indicat ca butoiul sa aiba o cana, adica un cep de lemn sau de metal, fixat in el, prevazut la capatul liber cu un robinet.
2 Varza se lasa aproximativ 15 zile afara, ca sa o atinga bruma si sa se fragezeasca.
3 Butoiul de stejar se opareste si se lasa o zi cu apa si 1 kg de var nestins in el, ca sa se curete de impuritati. Butoiul se spala iar, in cateva ape clocotite. Si capacul (poate fi o structura din sipci, in forma de gratar) se opareste bine.

Bzi.ro