Social

De ce se drogheaza adolescentii?

Adolescența este o perioadă de tranziție și dezvoltare în care tinerii se confruntă cu numeroase schimbări fizice, emoționale și sociale. În această perioadă, unii adolescenți pot experimenta cu substanțe psihoactive, cum ar fi drogurile, din mai multe motive, cum ar fi:

  1. Curiozitate: Curiozitatea este unul dintre factorii obișnuiți care îi determină pe adolescenți să încerce droguri. Ei pot dori să experimenteze pentru a vedea cum se simt sub influența acestor substanțe sau pentru a înțelege cum funcționează.
  2. Presiunea grupului: Grupurile de prieteni au o influență semnificativă asupra adolescenților. Dacă prietenii lor consumă droguri, un adolescent poate simți presiunea de a se alătura lor pentru a se potrivi în grup.
  3. Scăpare de stres sau anxietate: Unii adolescenți pot recurge la droguri ca modalitate de a face față stresului sau anxietății. Drogurile pot părea o modalitate temporară de a uita de problemele personale.
  4. Probleme de sănătate mentală: Adolescenții care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea, pot folosi drogurile pentru a-și auto-medica simptomele.
  5. Factori de mediu: Unii adolescenți pot crește în medii cu acces ușor la droguri sau în comunități în care consumul de droguri este răspândit. Aceștia pot fi expuși la droguri încă de la o vârstă fragedă.

Este important să înțelegem că consumul de droguri în rândul adolescenților poate avea consecințe serioase asupra sănătății fizice și mentale, precum și asupra performanței școlare și relațiilor sociale. Educația și comunicarea deschisă între părinți, adolescenți și profesioniștii din domeniul sănătății sunt esențiale pentru a preveni consumul de droguri și pentru a oferi sprijin tinerilor care se confruntă cu această problem