AgroInfo

De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar

Nicolae Ciucă a afirmat că răspunsul Comisiei Europene arată susținere față de fermierii români și industria alimentară.

Premierul Nicolae Ciucă afirmă susținerea Comisiei Europene față de fermierii români și industria alimentară, asemănătoare cu cea a Guvernului Românei.

În scrisoarea pe care am trimis-o zilele trecute preşedintei Ursula von der Leyen, am cerut măsuri pentru protejarea fermierilor afectaţi de exporturile de cereale ucrainene. Prin răspunsul trimis, Comisia Europeană susţine fermierii români şi industria alimentară, aşa cum o facem şi noi, de la nivelul Guvernului. De la Bruxelles va mai veni încă un pachet financiar destinat fermierilor din ţările afectate, care va avea o valoare aproape dublă faţă de cel iniţial, aşa cum a cerut şi preşedintele Klaus Iohannis. De asemenea, vor fi adoptate măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale produse în Ucraina, precum grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui”, a scris Nicolae Ciucă
Oficialul a adăugat faptul că „executivul european a promis şi o investigaţie asupra unor produse sensibile, însoţită de adoptarea unor proiecte de reglementări europene privitoare la reînnoirea măsurilor comerciale autonome pentru încă un an, după expirarea lor programată pentru 5 iunie”.

De prelungirea acestor măsuri excepţionale depinde ajutorul pe care UE îl dă Ucrainei, pe plan comercial. Orice măsură luată unilateral ar fisura unitatea şi solidaritatea europeană cu Ucraina în faţa invaziei ruseşti şi ar avea ca efect diminuarea sprijinului pe care întreg continentul îl dă ţării vecine, atacată în mod neprovocat de Federaţia Rusă. Statele membre nu pot să ia măsuri în mod individual, ci trebuie să se ralieze unei politici europene integrate”, mai spune Nicolae Ciucă.

sursa