Politica

Decizie BOMBA a CCR ,Iohannis, este obligat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi de la sefia DNA

Curtea Constituţională a României a decis marţi, că Preşedintele României nu are drept de veto în privinţa cererii de revocare a lui Tudorel Toader şi drept urmare, potrivit Constituţiei României, Klaus Iohannis este obligat de lege să o revoce pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de Procuror Şef al DNA.

Veşti catastrofale pentru şefa DNA. Este demisă de drept din momentul în care Ministrul Justiţiei a formulat cererea de revocare din funcţie. O decizie CCR vine să clarifice rolul Preşedinteli României în procedura de revocare. Iohannis trebuie să semneze ca “primarul” decretul de revocare şi nimic mai mult.

  • Cu privire la criticile de neconstitutionalitate ale art.I pct.88 [cu referire la art.54 alin.(3)] din lege, Curtea constata ca potrivit art.132 alin.(2) din Constitutie, ‘Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei’. Având în vedere caracterul bicefal al autorităţii executive, legiuitorul a optat pentru o procedură în cadrul căreia Guvernul şi Preşedintele să conlucreze. Rolul central în această ecuaţie îl are, însă, ministrul justiţiei, sub autoritatea acestuia funcţionând procurorii constituiţi în parchete. Preşedintele României nu are nicio atribuţie constituţională expresă care să justifice un drept de veto în această materie. Prin urmare, dacă legiuitorul organic a ales o asemenea procedură de numire, menţinând un veto prezidenţial limitat la refuzarea unei singure propuneri de numire în funcţiile de conducere prevăzute la art.54 alin.(1) din lege, el a respectat rolul constituţional al ministrului justiţiei în raport cu procurorii, Preşedintelui conferindu-i-se atribuţia de numire în considerarea 71 solemnităţii actului şi a necesităţii existenţei unei conlucrări şi consultări permanente în cadrul executivului bicefal. Prin urmare, nu se poate susţine încălcarea art.94 lit.c) din Constituţie. În consecinţă, art.I pct.88 [cu referire la art.54 alin.(3)] din lege nu încalcă art.94 lit.c) şi art.132 alin.(1) din Constituţie“, se arată în motivarea CCR.

Decizia CCR este susţinută şi de fostul Preşedinte al Curții Constituționale, profesorul Ioan Vida, care susține că președintele Iohannis este obligat să o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

  • Atunci cand s-a facut Constitutia asta, din care eu am scris o parte buna, s-au stabilit competentele legate. Aceste competente legate inseamna atunci cand un ministru propune ceva, iar presedintele nu face decat sa confirme, sa ii dea putere acelei decizii. In Romania nu s-a inteles ca in Constitutia noastra exista competente legate. Presedintele nu are ce sa faca in aceste chestiuni. La noi s-a inteles ca presedintele este un fel de Ceausescu, ori nu e asa. Presedintele trebuie sa tina seama de ce spune Guvernul, pentru ca Guvernul este emanatia poporului. Presedintele doar confirma numirea sau revocarea propusa de Parlament, de Guvern sau de ministru. In Constitutie se spune ca presedintele are o competenta delegata, legata de ceea ce i se spune. Oamenii trebuie sa inteleaga ca in acest moment presedintele Romaniei are obligatia de a o revoca din functie pe Laura Kovesi, asa cum a propus ministrul Justitiei. Este penibil faptul ca presedintele Romaniei se pronunta inainte de a citi Raportul”, a opinat profesorul Ioan Vida pentru luju.ro.

Şi Generalul Ion Panaitescu, fost magistrat militar, a declarat că legea are un singur înțeles, iar președintele Klaus Iohannis trebuie să o revoce pe Laura Codruța Kovesi.

  • Revocarea procurorului-șef al DNA se face la propunerea ministrului de către președintele României, prin decret. Este fără dubiu. Domnul profesor Vida pe care l-am văzut spunund lucrul acesta, are perfectă dreptate iar poziția domniei sale nu poate fi combătută cu niciun argument. Legea are un singur înțeles, nu poate să aibă 70 de înțelesuri. Cine spune că legea are mai multe înțelesuri vrea justifice fie lenea gândirii, fie escrocheria pe care o pune la cale invocând un asemenea argument”, a opinat Ion Panaitescu la Antena 3

Fostul judecător al CCR, Toni Greblă a declarat la Antena 3, că dacă refuză revocarea lui Kovesi, Iohannis va încălca decizia Curţii Constituţionale a României iar Parlamentul României este obligat să declanşeze procedura de suspendare din funcţia de Preşedinte al României.