Extern

Descoperirea uluitoare a unei creaturi marine cu 170 de ochi

În anul 2023, cercetătorii din sudul Chinei au făcut o descoperire uluitoare în timpul unei expediții marine în regiunea Huidong: o nouă specie de vierme plat marin, denumită Prosthiostomum huidongense, care impresionează prin numărul său neobișnuit de mare de ochi scrie realitatea.net

Prosthiostomum huidongense, cunoscut și sub numele de viermele plat marin Huidong, este o creatură mică, având aproximativ jumătate de centimetru lungime. Are un corp oval, capete rotunjite și o nuanță rozalie distinctivă, care îl face să iasă în evidență în peisajul submarin. Aspectul său cel mai remarcabil este numărul impresionant de ochi – cel puțin 170 – grupați în principal într-o bandă colorată în formă de curcubeu pe partea superioară a capului, restul fiind dispus într-o formație de „V” inversat.

Această descoperire nu este doar fascinantă din punct de vedere vizual, ci are și implicații importante pentru înțelegerea biodiversității și evoluției vieții marine. Viermii plați marini, cum ar fi specia Huidong, joacă un rol esențial în ecosistemele marine ca prădători. Studiul detaliat al acestei noi specii, publicat în revista „Zoosystematics and Evolution”, a evidențiat caracteristicile sale fizice și genetice excepționale.

Relevanța analizei ADN a jucat un rol crucial în clasificarea acestei noi specii, subliniind diferențele genetice semnificative față de alte specii înrudite. Acest lucru subliniază unicitatea viermelui plat marin Huidong și contribuie la o mai bună înțelegere a diversității genetice din adâncurile oceanice.

Descoperirea viermelui plat marin Huidong adaugă o piesă valoroasă la puzzle-ul biodiversității marine și reamintește despre vasta necunoscută care încă există în oceanele noastre. Aceste explorări ne dezvăluie mereu cât de surprinzătoare și diverse pot fi viețuitoarele marine și ne stimulează curiozitatea pentru a învăța mai multe despre mediul subacvatic și organismele care îl locuiesc.