
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat vineri că poziția României la Conferința de Securitate de la Munchen este una „opacă” și a subliniat necesitatea unei comunicări mai clare către cetățeni despre deciziile luate în numele lor. România este reprezentată la conferință de ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, însă Lasconi consideră că explicațiile privind poziția țării noastre lipsesc, la fel cum s-a întâmplat în mandatul fostului președinte Klaus Iohannis.
Critici privind Lipsa de Transparență și Implicare
Elena Lasconi a subliniat că este esențial ca românii să fie informați clar despre deciziile de securitate, altfel există riscul manipulărilor externe. Ea a mai afirmat că România „lipsește de la masa la care se iau decizii” legate de interesele sale de securitate, făcând referire la participarea recentă a ministrului Apărării, Angel Tîlvăr, la o reuniune NATO, despre care nu au fost oferite detalii publice.
Citește și: Candidatura Dianei Șoșoacă, respinsă de BEC. Elena Lasconi și George Simion, admiși
Importanța Implicării Ucrainei și a Europei în Negocieri
Lasconi a evidențiat necesitatea includerii Ucrainei în negocierile internaționale pentru a asigura o pace durabilă, subliniind că Europa trebuie să fie un „jucător important” și nu un „actor pasiv” în discuțiile de securitate globală. Ea a declarat că, dacă Polonia poate avea un rol activ, atunci și România ar trebui să fie mai implicată.
Participarea României la Conferința de Securitate de la Munchen
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, participă la Conferința de Securitate de la Munchen (MSC 2025), unde sunt abordate amenințările la adresa securității internaționale, inclusiv războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cooperarea transatlantică, apărarea europeană și crizele globale. Hurezeanu va prezenta evaluările României privind situația de securitate din regiunea Mării Negre și va sublinia necesitatea unei păci sustenabile în Ucraina.
Citește și: Ilie Bolojan: România își reafirmă angajamentul pentru democrație și alegeri corecte
Poziția USR privind Politica Externă a României
Lasconi a criticat lipsa de transparență a politicii externe românești și a declarat că, în calitate de președinte, va mobiliza toate resursele pentru ca România să devină relevantă pe plan internațional. Ea a atras atenția asupra schimbărilor rapide din politica globală și a subliniat nevoia de lideri capabili să comunice aceste schimbări populației.