Social

Emil Constantinescu: „Jurnaliştii mor repede”

Jurnalistul Romulus Cristea a murit din cauza unui atac de cord. Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, a transmis un mesaj de condoleanţe.
Jurnalistul Romulus Cristea a murit la vârsta de 56 de ani, în urma unui atac de cord.

Din cauza restricţiilor impuse de ordonanţele militare, Romulus Cristea a fost condus pe ultimul drum de doar câteva persoane.

Emil Constantinescu a transmis un mesaj de condoleanţe.

Ne-a părăsit Romulus Cristea și, din păcate, în urma măsurilor de distanțare socială luate pentru a împiedica răspândirea virusului Sars-CoV 2, nu va putea fi condus pe ultimul drum de cei care l-au cunoscut și l-au prețuit.

Statisticile spun că jurnalismul este una dintre profesiile cu mortalitate ridicată. Jurnaliștii mor repede, jurnaliștii mor tineri, fie în teatre de război, fie din cauza bolilor cardio-vasculare induse de o viață mereu în prima linie. Iar Romulus Cristea a fost un jurnalist de primă linie.

L-am cunoscut în Piața Universității, tânăr și impetuos membru al Ligii Studenților din România și, apoi, ca ziarist al României libere, cotidianul care a sprijinit, încă de la început, idealurile de libertate și democrație reunite la kilometrul zero al luptei anticomuniste.

De-a lungul anilor, am prețuit eforturile lui pentru a păstra vii aceste idealuri și recunoașterea meritelor celor care, ca și el, și-au riscat viața pentru ele: la Baricada de la Inter, în 21 decembrie 1989, și în Piața Universității, în zilele de 13-15 iunie 1990, după mitingul-maraton de 53 de zile, căruia i-a pus capăt intervenția brutală a forțelor de ordine și a minerilor.

Pe 22 aprilie 2020, ziua în care s-au împlinit 30 de ani de la debutul Fenomenului Piața Universității, primul meu gând s-a îndreptat spre cei care au participat la acea renaştere spirituală a societăţii și nu mai sunt printre noi. Am considerat că avem datoria să-i păstrăm în memoria noastră şi să le aducem un pios omagiu în Săptămâna Luminată. Nu m-aș fi gândit atunci că Romulus Cristea li se va alătura atât de repede, că inima sa mare va ceda fulgerător.

Rămas bun, Romulus Cristea!

Cărțile tale vor duce mai departe, pentru generațiile viitoare, povestea ta și lupta noastră pentru libertate și democrație,” este mesajul lui Emil Constantinescu.

Romulus Cristea a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, după care și-a continuat studiile la Academia Națională de Informații, Școala Națională de Studii Politice și Administrative și Facultatea de Stiințe Economice și Facultatea de Drept.

Romulus Cristea a fost autor de cărți despre Revoluția din 1989 și despre revolta care a avut loc în Piața Universității, în 1990. La România Liberă a fost angajat cea mai lungă perioadă, din 1992 până în 2013.

Jurnalistul a fost, de asemenea, membru și în consiliul de conducere al asociației „21 Decembrie” din București, până în 2009, când a fost dat afară.

sursa