Sanatate

Europa se confruntă cu al treilea val și națiunile întrerup lansarea vaccinului AstraZeneca

Italienii din Londra (CNN)s-au întors sub restricții de blocare și milioane au anulat din nou planurile de Paști, în timp ce liderii se luptă pentru a opri un al treilea val de infecții cu Covid-19 care amenință să prindă Europa la un an de la începerea pandemiei.

În scene extrem de asemănătoare cu martie trecută – când Italia a devenit prima țară europeană care a restricționat mișcarea oamenilor, pe măsură ce coronavirusul s-a desfășurat pe larg – cetățenilor li s-a interzis să călătorească între regiuni de luni și li s-a spus că întreaga națiune va fi considerată o „zonă roșie” în weekendul de Paște.
Noul prim-ministru al Italiei, Mario Draghi, a spus că regulile sunt necesare pentru că „ne confruntăm din păcate cu un nou val de infecții”, o realitate sombră după 12 luni de mizerie pandemică.
Restricțiile înseamnă că, din nou, mulți italieni nu pot sărbători Paștele alături de familiile lor. „Sunt conștient de faptul că măsurile de astăzi vor avea consecințe asupra educației copiilor, asupra economiei și, de asemenea, asupra stării psihologice a tuturor”, a recunoscut Draghi vineri, când măsurile au fost adoptate de cabinetul său.
Dar imaginea este în mod similar sumbru în toată Europa, unde mai multe țări se luptă să răspundă la creșterea infecțiilor.
Luni, Germania a înregistrat o altă creștere a cazurilor. În Franța, spitalizările sunt din nou în creștere – iar situația a devenit atât de cruntă la Paris în weekend, încât liderii au început să evacueze în jur de 100 de pacienți Covid-19 din regiune, invocând o presiune crescută asupra spitalelor.
AstraZeneca își dublează siguranța vaccinului, întrucât mai multe țări încetează utilizarea
Principala cauză a valului de infecții de pe continent pare a fi varianta de coronavirus mai contagioasă identificată pentru prima dată în Marea Britanie; în Franța, firul reprezintă acum 66% din cazuri, conform celor mai recente date oficiale.
Această variantă a provocat ravagii în Marea Britanie de Crăciun și la începutul noului an, adăugându-se rapid la numărul de morți din Marea Britanie, cea mai mare din Europa, cu peste 125.000 de decese.
sursa