Scitech

Facebook a plătit sute de subcontractori pentru a transcrie conversațiile utilizatorilor. Cum se apără cea mai mare rețea socială din lume

Facebook a plătit sute de subcontractori pentru a transcrie extrase sonore ale conversațiilor anumitor utilizatori, a dezvăluit marți Bloomberg,
Cea mai mare rețea socială a lumii negase în repetate rânduri că a acționat astfel pentru a-şi calibra mai bine reclama sau paginile de informaţii. Totuși, într-un comunicat, Facebook recunoaște că a cerut transcrierea înregistrărilor sonore ale conversaţiilor, dar afirmă că a pus capăt acestei practici. Totul, spune compania, a fost făcut cu acordul utilizatorilor.
„La fel ca şi Apple sau Google, am îngheţat practica ascultării înregistrărilor sonore de către oameni săptămâna trecută”, a scris platforma, cu mențiunea că a avut permisiunea de a efectua transcrierea conversaţiilor din partea utilizatorilor aplicaţiei sale Messenger.
În orice caz, subcontractorii verificau dacă inteligenţa artificială a reţelei interpreta corect mesajele care erau procesate fără a se furniza identitatea celor care le-au trimis.

Potrivit Bloomberg, angajaţii care sunt însărcinaţi de transcriere se îngrijorează de implicaţiile etice ale muncii lor, nefiind informaţi nici despre originea înregistrărilor conversaţiilor, nici despre modul de utilizare a lor de către compania fondată de Mark Zuckerberg.

Amazon, Apple şi Google, care vând şi ele asistenţi vocali, au recunoscut că procedează la fel pentru a ameliora răspunsurile aplicaţiilor lor. Apple şi Google au anunţat că au renunţat la această practică în ultimele săptămâni.

Amazon dă posibilitatea utilizatorilor de a bloca utilizarea discuţiilor lor cu Alexa, inteligenţa artificială care îi animează pe asistenţii săi vocali Echo.

sursa