Florin Cîțu: „Ar Fi Trebuit Să Scoatem Toate Taxele Introduse În Ultimii Trei Ani

Fostul premier Florin Cîțu a lansat critici puternice la adresa bugetului de stat pe 2025, susținând că este „construit prost” și că România riscă să ajungă într-o situație economică gravă. Cîțu consideră că, în loc să se impună noi taxe sau să se mențină cele deja existente, ar fi trebuit să fie eliminate toate taxele introduse în ultimii trei ani.

„Acest buget garantează că la finalul anului România ajunge în ‘junk’. Așa cum a fost construit, veniturile sunt supraestimate și cheltuielile subestimate. De asemenea, estimările de creștere economică de 3,4% din anul trecut au fost complet eronate. După trei trimestre de scădere economică în 2024, și cu o posibilă evoluție negativă în al patrulea trimestru, lucrurile s-au deteriorat”, a declarat Cîțu la RFI, citat de ziare.com.

Citește și: Candidatura Dianei Șoșoacă, respinsă de BEC. Elena Lasconi și George Simion, admiși

Fostul premier consideră că în procesul de elaborare a bugetului, prioritatea ar fi trebuit să fie eliminarea taxelor și nu majorarea acestora, un pas pe care l-ar fi considerat necesar pentru stimularea economiei. „O reducere a taxelor are efectul de a impulsiona economia și de aici vin veniturile la buget”, a explicat Cîțu. Acesta a susținut că orice analist economic sau economist ar fi afirmat că o politică fiscală de reducere a taxelor ar fi stimulat mai bine activitatea economică.

Cîțu a criticat și estimările „nerealiste” din cadrul bugetului, menționând că acestea sunt bazate pe date vechi și că ar fi cerut Comisiei Naționale de Prognoză să refacă estimările, având în vedere realitățile economice actuale. „Aceste estimări sunt din ianuarie, bazate pe datele din ultimele luni. Consensul este că România va avea o creștere economică de aproximativ 1% în 2024. Aș fi început cu aceste estimări reale și aș fi corectat veniturile și cheltuielile în consecință”, a adăugat fostul premier.

Citește și: Ilie Bolojan: România își reafirmă angajamentul pentru democrație și alegeri corecte

În plus, Cîțu a subliniat că România are deja venituri bugetare mai mari decât media globală și decât media țărilor din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). „România are venituri bugetare de 33,7% din PIB, ceea ce este peste media globală de 29,6% și peste media OECD de 33,9%. Așadar, este o minciună să spui că veniturile la buget sunt mici și că trebuie să creștem taxele. România are venituri mai mari decât multe alte țări din lume”, a precizat Cîțu pe contul său de Facebook.

În ianuarie 2024, agenția de rating Standard & Poor’s a retrogradat perspectiva ratingului de țară al României de la „stabil” la „negativ”, iar acest lucru a fost urmat de o acțiune similară din partea agenției Fitch în luna decembrie 2024. Deși retrogradarea perspectivei nu presupune o scădere imediată a ratingului, aceasta reprezintă un semnal de alarmă pentru o posibilă coborâre la nivelul „junk” dacă nu vor fi înregistrate îmbunătățiri semnificative ale tendințelor fiscale și macroeconomice ale României.

Citește și: Putin: Rusia susține armistițiul în Ucraina, dar cu condiții

În concluzie, Florin Cîțu consideră că bugetul pe 2025, în forma actuală, nu va reuși să sprijine o creștere economică sustenabilă și pune România într-o poziție vulnerabilă. Reducerea taxelor și corectarea estimărilor economice ar fi, în opinia sa, pașii esențiali pentru stabilizarea economiei și evitarea unui rating de „junk”.

sursa