Politica

Florin Cîțu: Suntem pregătiți

Parlamentarii PNL sunt pregătiți să adopte în procedură de urgență întregul pachet pentru actualizarea legislației din domeniul securității naționale, a declarat liderul liberalilor, Florin Cîțu, care a explicat că momentan este așteptată forma finală.

Totodată, el a atras atenția că PNRR și fondurile europene clasice pot asigura necesarul de bani pentru investiții – atât timp cât există „curaj și dorință politică” de a face reformele asumate – astfel încât o parte din resursele bugetare să fie realocate către Apărare. PNL, spune Florin Cîțu, susține majorarea procentului alocat cheltuielilor de Apărare la 2,5% din PIB, un obiectiv anunțat marți de președintele Klaus Iohannis.

Florin Cîțu (PNL): „Nu este o problemă a resurselor. Problema este de curaj și dorință politică să faci reformele din PNRR ca să iei acei bani”
Întrebat dacă s-a discutat în coaliție despre actualizarea pachetului de legi pentru securitatea națională a României, liderul PNL a confirmat: „Au fost discuții. Așteptăm forma finală și vor trece în Parlament în regim de urgență (…). Au fost discuțiile în CSAT, cred că așteptăm de la Guvern să vină forma finală dacă mai sunt detalii, dar noi suntem pregătiți în Parlamentul României să trecem prin procedură de urgență tot acest pachet de legi pentru securitatea națională, care în acest moment sunt vitale”.
Întrebat dacă procentul alocat cheltuielilor de Apărare ar putea fi chiar mai mare, Florin Cîțu a afirmat: „Bineînțeles. Este posibil și aici depinde de noi cum ne facem și ne aranjăm prioritățile. Până la urmă, în buget este vorba despre a prioritiza și avem resurse. Dacă ne ținem de reforme, avem resurse din PNRR, 14 miliarde de euro care vin pentru investiții”.

„Avem bani de investiții în PNRR, avem bani de investiții din fonduri europene și atunci bineînțeles că resursele din buget putem să le realocăm către această parte din Apărare, deci nu este o problemă a resurselor. Problema este de curaj și dorință politică să faci reformele din PNRR ca să iei acei bani. Altfel, va fi complicat, bineînțeles”, a mai spus liberalul, care a reclamat o gestionare „sub-optimală” a economiei în primele două luni ale anului.

sursa