Extern

Franța: Mii de oameni au demonstrat împotriva unei legi care limitează identificarea poliţiştilor, în Paris

Franța: Mii de oameni au demonstrat împotriva unei legi care limitează identificarea poliţiştilor, în Paris
Franța: Mii de oameni au demonstrat împotriva unei legi care limitează identificarea poliţiştilor, în Paris

Câteva mii de oameni au protestat sâmbătă la Paris împotriva unui proiect de lege care ar incrimina difuzarea unei imagini cu faţa unui poliţist cu intenţia că acesta trebuie să fie vătămat.

Mii de persoane au protestat în Paris împotriva unei legi care limitează identificarea poliţiştilor
Susținătorii spun că ofițerii de poliție și familiile lor au nevoie de protecție împotriva hărțuirii, atât online, cât și personal, când sunt în afara serviciului.

Oponenții spun că legea ar încălca libertatea jurnaliştilor de a face relatări şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri, precum folosirea excesivă a forţei, o preocupare publică în creștere. Infracțiunea ar presupune o pedeapsă maximă de un an de închisoare și o amendă de 45.000 de euro (53.000 de dolari), scrie Reuters.

În Piața Trocadero din vestul Parisului, activiști pentru drepturi, sindicaliști și jurnaliști au scandat „Toată lumea vrea să filmeze poliția!” și „Libertate!”, în timp ce polițiștii care purtau echipament antidisturbant stăteau lângă piață.

Mulţi dintre protestatari au purtat veste galbene, unii au ţinut pancarte pe care era scris „Vom lăsa jos telefoanele când veţi lăsa jos armele”.

Demonstrații similare au fost planificate la Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes, Saint-Etienne și Nisa.

Edwy Plenel, redactor-șef al site-ului de știri de investigații Mediapart, a declarat că legislația propusă este „un semnal verde pentru cele mai grave elemente din poliție”.

„Cei la putere încearcă din ce în ce mai mult să împiedice cetățenii, jurnaliștii și denunțătorii să dezvăluie eșecurile statului. Când se întâmplă acest lucru, democrația dispare ”, a adăugat el.

Marți, doi jurnaliști au fost reținuți într-un protest care a dus la ciocniri cu poliția, în timp ce parlamentarii din cadrul Adunării Naționale au început să dezbată proiectul de lege, care este susținut de partidul președintelui Emmanuel Macron și de aliații săi parlamentari.
Proiectul de lege a trecut prima lectură vineri și va avea loc a doua lectură marți. Apoi merge la Senat pentru dezbateri suplimentare înainte ca acesta să devină lege.

Un amendament depus de Guvern şi aprobat vineri a modifcat articolul problematic, 24, adăugând „fără a aduce atingere dreptului la informare”.

Prim-ministrul Jean Castex a spus că „asta va înlătura orice ambiguitate privind intenţia de garantare a respectului pentru libertăţile publice în timp ce sunt protejaţi mai bine cei care asigură protecţia populaţiei, poliţiştii şi jandarmii”.

sursa