Politica

George Simion, indezirabil în Moldova până în 2028

George Simion, liderul mișcării „Basarabia e România”, se confruntă cu un nou eșec în justiția din Republica Moldova. Decizia definitivă îl menține indezirabil în țară până în 2028 scrie realitatea.net

Președintele AUR, George Simion, a întâmpinat o nouă piedică în calea sa, în procesul din Republica Moldova, în care a contestat statutul de „persoană indezirabilă” pe teritoriul țării vecine. Decizia instanței a fost în defavoarea sa, confirmând prelungirea acestui statut până în 2028.

Totul a pornit în octombrie 2018, când George Simion a participat la mai multe evenimente în Chișinău. După acestea, în timp ce se îndrepta spre punctul de trecere a frontierei Leușeni-Albița, a fost oprit de un echipaj de poliție și informat că a fost declarat persoană indezirabilă pentru următorii cinci ani.

Pe 11 septembrie 2023, Inspectoratul General pentru Migrație și Azil a hotărât prelungirea acestui statut cu încă cinci ani, până în 2028, invocând indicii care arată că Simion ar putea prezenta un pericol pentru securitatea națională a Republicii Moldova.

În încercarea sa de a contesta această decizie în instanță, George Simion a primit un refuz categoric din partea Colegiului civil al Curții de Apel Chișinău. Motivul principal al respingerii cererii a fost lipsa de motivare suficientă din partea reclamantului.

Concluzionând, instanța a subliniat că pentru a se dispune suspendarea executării actului administrativ contestat, solicitantul trebuie să demonstreze temeinicia cererii sale și să arate că aceasta are drept scop prevenirea unui prejudiciu ireparabil.