Politica

Gușă: „Iohannis a depășit scorul partidului. Dăncilă rămâne pe locul doi. Barna nu are forță”

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat că sigurul candidat care a reușit să depășească scorul obținut de propriul partid. La partea opusă se află Dan Barna, care nu a reușit să se ridice la procentele înregistrate de USR. Diaspora îi va aduce lui Barna un plus de 3 procente, dar nu va avea puterea să treacă de Viorica Dăncilă.
Orban a mobilizat exemplar PNL

„Iohannis e cel care a depășit scorul electoral al partidului. El este trist că cifra obținută nu începe cu 4, dar s-ar putea ca diaspora să-i aducă procentele necesare să ajungă la 40%.

Trebuie să subliniez felul remarcabil în care Ludovic Orban și-a condus echipa, iar un partid divizat ca PNL s-a unit pentru europerlamentare și prezidențiale. Asta în condițiile în care Iohannis nu a ieșit pe nicăieri să-și jusitifice primul mandat.

Dancilă poate aduce 30%

Contorbuția mea la această campanie a fost pentru stânga. Suntem conștienți că PSD are o situație dificilă, dar nu vreau să se dărâme.

Totuși, rezultaul de azi este un rezultat bun, apropo de echilibrarea raportului de forțe între stânga și dreapta politică. Dăncilă nu a luat tot bazinul stângii, căci acesta este de aproape 30%. În rural, s-au mobilizat și au adus voturi.

Barna n-a fructificat procentele USR

Barna nu a reușit să călărească potențialul USR, care trebuia să fie pe trend de creștere, având în vedere procentele USR de la europarlamentare. Cred că lumea l-ar fi preferat pe Cioloș sau Kovesi. În mod evident, Barna nu este un candidat care performat. Mișcarea de seară a masei de votanți era una entuziasmantă, iar în cazul său nu s-a întâmplat așa ceva.

Mircea Diaconu a obținut un scor mic din cauza partidelor care l-au susținut

Îl felicit pe Mircea Diaconu, dar este un eșec al Pro România și ALDE. Din punct de vedere matematic, potentialul lui era mai mare de 8%. Este evident că este la mai puțin de jumătate decât ar fi putut fi. El a reușit, totuși, să fure de la Viorica multe voturi.

Theodor Paleologu a reușit să ia niște voturi de la Dan Barna, care sunt potențialul său personal. Totuși, el, alături de PMP, ar fi trebuit să ia mai mult decât au obținut acum.

Barna susținut de diaspora

Socialogii dau ca sigur că 45% din voturi s-ar duce la Barna, 35% se duc la Iohannis, iar restul de 20% la ceilalți candidați. Atunci, în mod evident, Barna va benefica de 3,5%, iar el s-ar putea apropia de Dăncilă, dar sunt șanse mici s-o depășească.

Compatibilitatea publicului. În urma cercetării IRES, în care au fost intervievați peste 23.000 de subiecți, vom trage concluzii în ce fel se vor redistribui voturi în turul 2. Palologu nu a fost contondent la Iohannis, sau Diaconu, care a fost extrem de contondent la adresa lui Iohannis. Rămâne un mare semn de întrbare: ce sa va întâmpla cu Barna? Am văzut declarații nerovase ale celor de la USR.

În paralel cu ce a zis Orban, legat de intrarea lui Iohannis în turul doi cu Barna, ar trebui să ne putem stăpâni. Nervozitatea USR îi poate face să ducă la gesturi extreme”, a spus consultantul Cozmin Gușă.

sursa