Politica

Iohannis: România a trecut într-o etapă consolidată

Marcel Ciolacu a făcut prima declarație, după ce a fost nominalizat de către Iohannis, ca premier al României. Șeful PSD a anunțat prioritățile pentru executivul „roșu-galben”.
Marcel Ciolacu a bătut palma cu Klaus Iohannis. Președintele României susține că PSD merită nu doar să rămână la guvernare, ci să ofere și premierul, în persoana șefului Camerei Deputaților. Iată primele declrații ale liderului social-democrat, de marți, 13 iunie.

Declarațiile de presă au avut loc la Administrația Prezidenațială, de la ora 14:00.
Domnule președinte, în primul rând aș dori să vă doresc la mulți ani!

În al doilea rând, aș dori să-i mulțumesc domnului președinte al PNL, domnul Nicolae Ciucă, pentru gestul de onoare pe care l-a facut (…) din postura de român. Prin gestul său, România a trecut într-o altă etapă, de democrație consolidată.

Îmi doresc ca viitorul guvern al României, condus de către mine, să fie despre economie și reformă. Până joi, România trebuie să aibă un guvern votat și apoi să venim la dvs. pentru depunerea jurământului. Îmi asum toată responsabilitatea că România are nevoie de aceste reforme și de PNRR. Locul României este în NATO și UE, indiferent cât caută unii altă direcție (…)

Doresc să mă ridic la nivelul acestei responsabilități”, a declarat Marcel Ciolacu.
Klaus Iohannis are mare încredere în alianța dintre PSD + PNL, care ar putea păstra și colaborarea cu UDMR.

Acest model până acuma a funcționat foarte bine și va funcționa și în continuare. Am avut în prima parte ca prim ministru pe Nicolae Ciucă, care a condus un Guvern format din miniștri desemnați de partidele din coaliție.

România a trecut prin mai multe crize, însă România a trecut cu bine de criza energetică, de inflație, avem creștere economică și toate acestea sunt rezultatul unei munci intense. Nimic nu a venit de la sine.

Faptul că astăzi ne găsim aici ca să formalizăm rotația premierilor arată un nou nivel de implicare și seriozitate la nivelul coaliției de guvernare. Românilor li s-a promis stabilitate și au primit stabilitate.

Românilor li s-a promis o guvernare care rezolvă marile crize care s-au arătat deja la orizont atunci, și au fost rezolvate. În aceste condiții, după consultările pe care le-am avut astăzi cred că nu este nicio surpriză, dar, acum desemnez pentru poziția de prim ministru al României pe domnul Marcel Ciolacu, pe care-l invit să formeze un guvern al coaliției și să continue munca dedicată, serioasă, eficientă și eficace a coaliției. Vă doresc mult succes în negocierile pentru formarea Guvernului și vă aștept pentru depunerea jurământului”, a declarat Iohannis.

sursa