Politica

Klaus Iohannis: „Voi convoca consultări cu partidele săptămâna viitoare”

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seara, după căderea Guvernului Cîțu, că principalul cuvânt care caracterizează România este cuvântul criză. Șeful statului a anunța că abia săptămâna următoare vor avea loc consultări cu partidele parlamentare:

„Trist, dar adevărat, cuvântul care caracterizează cel mai bine România de astăzi este cuvântul criză. Suntem într-o criză a sistemului de sănătate publică, suntem în plină pandemie. Valul patru ne-a lovit și ne-a lovit rău. Suntem într-o criză a prețului la energie, o criză care este și europeană și globală. Deci de lucru ar fi suficient pentru politicieni să rezolve problema pandemiei, a prețului la electicitate. Dar ce s-au gândit unii dintre politicienii noștri să mai adauge o criză, o criză a guvernării”, a spus șeful statului.

Acesta a lansat un atac la adresa celor de la USR pe care îi acuză de declanșarea crizei politice actuale:

În acest fel, astăzi , Parlamentul României a fost votată o moțiune de cenzură împotriva Guvernului care a avut succes, deci cum se spune mai colocvial, guvernul a picat în Parlament.

În ultimele luni s-au spus foarte multe în politică, majoritatea lucruri urâte. Politicienii s-au obișnuit să se arate unul pe celălalt cu degetul să se acuze de diferite lucruri, inclusiv în interiorul partidului. Este o situație complicată, care a fost generată această moțiune și trecerea ei de politicieni cinici, unii purtând masca reformismului, alții clamând grija pentru români și așa mai departe. Să vedem ce s-a întâmplat dincolo de aceste declarații.

USR a fost parte în coaliția de guvernare, USR a plecat din Guvern și a votat, împreună de PSD și AUR moțiunea de cenzură de astăzi, astea sunt faptele, restul este discurs politic sau demagogie. Acum însă suntem în situația de a trebui să găsim o soluție.

România trebuie să fie guvernată, pandemie, criza prețurilor la electricitate, vine iarna, toate acestea trebuie să fie rezolvate de cineva, acesta este guvernul României. Așadar, este nevoie de soluții și este momentul pentru decizii mature din partea politicienilor, a partidelor politice. Pentru a da timp partidelor politice să se întrunească să găsească abordări mature și să vină la consultări, voi convoca consultări cu partidele abia săptămâna viitoare. Acum se cere maturitate și responsabilitate”, a spus Klaus Iohannis.

sursa